Orbán bukás előtt áll?

HírKlikk 2020. január 4. 09:51 2020. jan. 4. 09:51

„Ma nem mondhatjuk biztosan, hogy Orbán Viktor kormányfő három év múlva is meghatározó szereplője lesz a magyar közéletnek” – nyilatkozza a Népszava hétvégi számában Török Gábor politológus. A meglepőnek tűnő következtetést Török Gábor azzal magyarázza, hogy az önkormányzati választáson elszenvedett vereség a Fidesz helyzetének megítélésében hozta a legnagyobb változást.

Amíg az ellenzéki oldalon hurráoptimizmus uralkodik, a kormány térfelén egyenesen válsághangulat jelent meg. Sokan már most elveszettnek tekintik a 2022-es országgyűlési választást is. Török szerint azonban Orbán nem vesztette el varázsát, még tud egyet fordítani a köpönyegén.

Felvetődik az interjúban a belső ellenzékbe vonult Lázár János kijelentése is, amely szerint a kormány nincs tisztában az ország helyzetével, a Fidesz csúcs- döntéshozói nincsenek tisztában az ország valóságos állapotával. Továbbá a kormánypárton belül egyre élesebb a törésvonal a bukott fővárosi, és a korábbi győzelmeket szállító vidéki politikusok között. Az utóbbiak szerint, a központban nem érzékelik az országban kialakuló véleményeket.

Török Gábor úgy látja, hogy a Fidesz politikájának változását személycserékkel lehetne legjobban jelezni. Az elemző szerint leginkább Rogán Antal és Kubatov Gábor távozására van esély, de mindez felveti: van-e alternatív politikai elitje a Fidesznek? Az elemző szerint bár Navracsics Tibor és Lázár János teljesen más stílust képviselnek, a párt jelenlegi pozícióján aligha változtatnának.

Az ellenzék 2022-es szerepléséről szólva, Török azt valószínűsíti, hogy ismét összefognak majd, és minden egyéni választókerületben közös jelöltet indítanak. Ez pedig az elemző szerint is megadja a siker reményét. Ezen túl, persze lesznek vitás kérdések, hiszen az ellenzék nem egyetlen, hanem több pártból áll, így felvetődhetnek a partikuláris pártérdekek. Például az, hogy az erősödő DK rá tudja-e erőszakolni a többiekre „a közös lista, közös miniszterelnök” koncepciót, ami önmagában csak akkor okozna komoly feszültséget, ha Gyurcsány Ferenc pártja akarná az alkalmi koalíciót vezetni.  

Borkai, Simonka, és Boldog ügyében a hatóságok ma már valóban nyomoznak, de Török ennek nem tulajdonít nagy jelentőséget. Hisz úgy látja: az ellenzéki tábor szerint, a „Fidesz úgy korrupt, ahogy van”. Csak egy bizonyítékkal alátámasztott, a Fidesz szíve közepét érintő ügy tudna a jelenleginél nagyobb körben hatást elérni.

Török Gábor egyébként már ténynek tekinti, hogy a Fidesz nem marad az Európai Néppárt tagja, de a kizárást Orbánék nem várják meg, hanem önként távoznak. Mindezt azért tehetik meg viszonylag könnyűszerrel, mert rövid távon belpolitikai következménye aligha lesz. Távlatokban egyelőre kevesen gondolkodnak, hisz' ma nem egyértelmű, hogy Orbán Viktor három év múlva is meghatározó szereplője lesz-e a magyar belpolitikának; a váltás lehet önkéntes, de a választók akaratából is bekövetkezhet.Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom