Orbán csalódhat Trumpban, bár magáról is tudja, nem azt kell nézni, amit mond, hanem amit csinál 

NVZS 2024. október 11. 14:30 2024. okt. 11. 14:30

Egy politikailag és jogilag egyaránt rendkívül problémás ügyre hívta fel a figyelmet Radványi Miklós, aki szerint – amerikai és más forrásokból azt hallani – milliók mennek amerikai magyaroknak azért, hogy a pénzeket továbbítsák Donald Trump kampányának. Ez – ha kiderül – több szövetségi bűncselekmény, így a pénzmosás tényállását is kimeríti, s rendkívül nagy botrányt idézhet elő – mondta a magyar származású, Amerikában élő konzervatív publicista. A Hírklikknek arról is beszélt, Orbánnak sem képessége, sem tapasztalata nincs ahhoz, hogy felmérje, hol van Magyarország helye és mi a szerepe, s azzal sincs tisztában, hogy ugyan az alkotmány szerint az USA-ban az elnök menedzseli a külpolitikát, de a kassza kulcsa a Kongresszus kezében van. A republikánus szenátorok minapi budapesti látogatása kapcsán beszélgettünk. 

Amerikai republikánus szenátorok látogatásáról számolt be a minap a budapesti amerikai nagykövetség, s ebből a magyar közvélemény is értesülhetett arról, hogy a hónap elején Budapesten  tartózkodó öttagú delegáció magyar tisztviselőkkel és a civil társadalom képviselőivel szándékozott találkozni. A szenátusi küldöttséget Jerry Moran szenátor vezette, s tagjai voltak Susan Collins, John Cornyn, John Boozman és John Hoeven szenátorok. A közlemény érdekessége, hogy az ugyan beszámol a magyar civil társadalom vezetőivel tartott megbeszélésről, pontosabban arról, hogy utána miket mondott Jerry Moran, ám arra nem tér ki, hogy mi történt a magyar tisztviselőkkel történt találkozón. Ebből arra lehet következtetni, hogy erre nem is került sor, azaz a magyar fél nem volt hajlandó fogadni őket. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy a 444 ugyan megkereste ez ügyben a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, s jelezte, hogy utóbb beszámol a válaszról – ám öt nap leteltével sem történt meg. Az amerikai republikánus szenátorok azért megüzenték a mondandójuk lényegét, leszögezvén: „delegációnk és számos kongresszusi képviselőtársunk egyre nagyobb aggodalommal figyeli Magyarország egyre mélyülő kapcsolatát Oroszországgal, valamint demokratikus intézményeinek folyamatos erózióját. Magyarország továbbra is figyelmen kívül hagyja azokat az aggodalmakat, amelyeket a Kínához fűződő kapcsolatainak mélyítése kapcsán fogalmaznak meg szövetségesei és partnerei. Közös érdekünk, hogy országaink szorosan együttműködjenek. Szorgalmazzuk, hogy Magyarország hallgasson szövetségesei aggodalmaira, és ennek megfelelően járjon el.”

A szenátusi kisebbségi vezető éles bírálata

Nem ez volt az első ilyen incidens. Februárban a Magyarországra látogatott kétpárti szenátusi küldöttség tagjaival sem akart senki találkozni a magyar kormánypártból. Mint azt mi is megírtuk: élesen bírálta az Orbán Viktor körüli „személyi kultusz” miatt saját pártja tagjait Mitch McConnell, az amerikai szenátus republikánus alelnöke a szenátusban. Már máskor is szóvá tette, hogyan sodródik Magyarország egy évtizede a Nyugat legeltökéltebb ellenségeinek vonzásába, és leszögezte: „senki nem tehet úgy, az amerikai republikánusok meg főleg nem, mintha ezt nem látná”. Problematikusnak minősítette Budapest kapcsolatait az Egyesült Államok ellenségeivel, Oroszországgal és Kínával. „A magyar vezetők nyilvánosan és hangosan dörgölőznek Moszkvához, Pekinghez és Teheránhoz… Orbán nem csak csodálja, hanem segíti Putyint, a magyar kormány zavaró hatást fejt ki Moszkva érdekében, folyton akadályozza az erőfeszítéseket, amelyeket az Egyesült Államok és az EU tesz az Ukrajna elleni jogsértő orosz agresszió elleni harcban... A republikánusok semmit nem nyerhetnek ezen a kapcsolaton” – mondta. A The Hill című lap értesülései szerint azt is nehezményezte, hogy Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnának, noha a NATO tagja, és sokáig akadályozta Svédország csatlakozását a szövetséghez.

Orbánt zsarolja az ex-KGB-s Putyin?

Az elmúlt években több más hasonló bírálat érte Orbán Viktort és kormányát amerikai részről, és messze nem csak a demokrata adminisztráció háza tájáról, hiszen számos republikánus szenátor és képviselő is fellépett a jogállamiság leépítése, a szövetségi hovatartozás megcsúfolása, a kínai és orosz kapcsolatok mind szorosabbra fonása és a mérhetetlen korrupció eluralkodása miatt. Mindeközben Orbán Viktor a nemzetközi politikában szinte egyedülálló módon minden lehetőségét kiaknázva elképesztően nyíltan – és olykor talán nem is csak nyíltan? – támogatja Donald Trump visszatérését a Fehér Házba. De a jelek szerint mindez lepereg Orbánról. Vajon egyáltalán érdekli-e őt a republikánusok ismétlődő kritikája? Radványi Miklóst kérdeztük.

Az biztos, hogy a hagyományos republikánus elveket követő, déli, úriemberi elveket valló és úgy is viselkedő, s mindig konszenzusra törekvő szenátusi republikánus vezető, Mitch McConnell a kezdetektől fogva nagyon kritikus volt Orbánnal szemben – emlékeztetett az Amerikában élő konzervatív publicista, aki korábbi tevékenysége nyomán is kiváló kapcsolatokkal rendelkezik az amerikai Kongresszusban. Ennek szerinte az az oka, hogy amit McConnell Orbánnál látott és lát, teljesen szembemegy mindazzal, amiben ő hisz és amit gyakorolt, s szent meggyőződése, hogy Orbán teljesen Vlagyimir Putyin és – kevésbé, de mégis – Hszi Csin-ping kezében van. Putyin, mint egy volt KGB-s, azzal a mentalitással zsarolja Orbánt, akiről – és több más kollégájáról – köztudott, hogy be volt szervezve a III/III-ba. Radványi szerint biztos, hogy az oroszok a kezükben tartják. Úgy véli, hogy 1989-90-ben több tízezer akta került a budapesti Belügyminisztériumból Moszkvába, s ez mindaddig folytatódott, amíg az orosz katonák nem hagyták el Magyarországot. Mitch McConnell egy ponton már lábtörlőnek nevezte Orbánt, ami az ő szájából nagyon-nagyon súlyos vád, mert ő ilyen dolgokat nem szokott mondani sem bel-, sem külföldi politikusokról – húzta alá Radványi Miklós. 

Ne azt figyeljék, amit mondok, hanem amit teszek

Amit Mitch McConnell mondott azonban nem feltétlenül egyezik Trump véleményével – mutatott rá Radványi. A kettőjük munkakapcsolata – habár Trump van, amiért hálás McConnellnek – nem nagyon megy túl a szokásos kapcsolaton, s amit mondott az az ő véleménye, amivel nem biztos, hogy Trump is egyetért. Ugyanakkor a Szenátusban a republikánusok közül senki nem mond ellent az ő véleményének. Ami azt is jelenti, hogy Orbánnak nincs egyetlen támogatója sem a Kongresszusban, azaz sem a Szenátusban, sem a Képviselőházban.  

De mi lesz, ha végül Trump nyer november 5.-én? – kérdeztük. Orbán még akkor sem veheti biztosra azt, hogy speciális esetként fogja kezelni, több mint valószínű, hogy Donald Trump a jelenlegi helyzetben – az ukrajnai és a közel-keleti háború közepette – nem akar az Európai Unióval bármilyen formában vitába szállni. Az egy dolog, amit magánemberként mond, meg amikor kampányol a jelölésért, s más, ha nyer, és január 20-án visszatér a Fehér Házban – hívta fel a figyelmet.

Orbánnak sem a képessége, sem a tapasztalata nincs ahhoz (bár ez utóbbi kezd meglenni,) hogy felmérje: Magyarországnak hol a helye és mi a szerepe, nem csak a két szövetségen belül, de azon kívül is. Nem méri fel, hogy Európában egyértelműen kigolyózták a brüsszeli kaszinóból, s azzal sincs tisztában, hogy ugyan az alkotmány szerint az elnök menedzseli a külpolitikát, de a kassza kulcsa a Kongresszus kezében van – mutatott rá. Az is azt mutatja, mennyire el van szakadva Orbán a realitásoktól, hogy egyedül Trumpra tesz, hiszen, ha végül győz is, nem Magyarország lesz számára a legfontosabb tényező, hanem a Kínával, az EU-val, az ázsiai négyekkel – Japán, Ausztrália, Dél-Korea, India –, valamint Oroszországgal való kapcsolat, s persze orosz-ukrán háború. S jobb, ha Orbán megérti, Trump nem tudja megtenni, hogy területi koncessziós engedményeket tesz Putyinnak – szögezte le, emlékeztetve arra, hogy a Nyugat soha nem ismerte el a három balti állam 1940-ben történt annektálását.

Ebből még komoly botrány lehet!

Radványi még egy nagyon fontos dologra is felhívta a figyelmet, amiről nem esik szó, ám ami komolyan visszaüthet Orbánra: több amerikai és más forrásból lehet azt hallani, milliókat kapnak amerikai magyarok azért, hogy ezeket a pénzeket továbbítsák Trump kampányának. „Ez ugyan jelen pillanatban még nem bizonyított, de ha ez igaz, akkor politikailag és jogilag egyaránt rendkívül problémás, s botránnyal fenyegető dolog” – szögezte le. Ha kiderül, hogy ezek az embereket közvetítők, s nem a saját pénzüket adományozták a Trump-kampányra, hanem külföldről kapott pénzeket konvertáltak át, az már több szövetségi bűncselekmény tényállását is kimeríti, a többek között a pénzmosásét is, és kijátssza a pártfinanszírozás szabályait. Nagyon nagy botrányt idézhet elő, ha valaki ezt tényszerűen felgöngyölíti, és abban mindenki biztos lehet, hogy a választáson vesztes fél, bármelyik is lesz, nagyítóval vizsgálja majd meg a másik kampányát, beleértve az adományok eredetét is – mondta, hozzátéve: „én itt látom az elásott bombát, ami bármelyik pillanatban felrobbanhat, és az biztos, hogy Orbánék ebben a vonatkozásban eléggé aktívak”.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom