Orbán Demeter nevű barátjáról ír a világsajtó

HírKlikk 2020. december 1. 10:51 2020. dec. 1. 10:51

„Orbán barátja – Döbbenet a gázkamrákról szóló cikk után” – ezzel a címmel közölt beszámolót a vezető osztrák konzervatív lap Demeter Szilárd Origón megjelent cikkéről. A cikkről az összes nagy hírügynökség is tudósított, és ennek nyomán Demeter megnyilvánulásai bejárták az egész világsajtót a vezető amerikai lapoktól az Al Jazeera arab műsorszóróig.

A Die Presse kiemelte: Demeter Szilárd kormányhoz közelálló, magas rangú kulturális tisztségviselő, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója döbbenetet váltott ki a hétvégén egy portálon megjelent cikkével. Ebben azt vetette Soros György szemére, hogy „Európát teszi meg a saját gázkamrájának”, amennyiben a „multikulturális nyitott társadalom kapszuláiból mérges gázok áramlanak, amelyek halálosak az európai életmódra nézve”. Mindezt a kormányhoz szintén közelálló Origo.hu portál tette közzé.

„A romániai születésű Demeter kitért az EU-ban a költségvetés körül folyó vitára is, amelyben Budapest és Varsó vétóval akadályozza a pénzügyi csomag életbe lépését a már elfogadott jogállamisági mechanizmus miatt”.  A lap megállapította: Demeter 2018 óta áll a PIM élén. Kritikus források „nobodynak”, vagyis senkinek tekintik, aki mérsékelt sikerrel folytatott irodalmi tevékenységet, és kulturális téren dolgozta felfelé magát a kormányzó Fideszben. Az irodalomról azonban csekély fogalma van, a szélsőséges jobboldalon áll, és általában is durva hangot használ, beleértve a fenyegetéseket is.

A hírek szerint Parti Nagy Lajos jelentős magyar író nem teszi be a lábát a PIM-be, amíg azt Demeter vezeti. A bel- és külföldi politikusok, diplomaták, zsidó és nem zsidó szervezetek heves tiltakozása nyomán Demeter vasárnap visszavonta – írta a lap, és ismertette Demeternek a szintén a kormányhoz közelálló Index.hu-n megjelent, vonatkozó állásfoglalását. A cikk megállapította: az irodalmi funkcionárius a kulturális élet kérdéseiben Orbán Viktor miniszterelnök feltétlen bizalmát élvezi. Emlékeztetett a lap arra is, hogy Orbán már több kampányt folytatott Soros György ellen, nem utolsó sorban azzal az állítással, hogy Soros el akarja árasztani Európát muzulmánokkal, „hogy kioltsa Európa identitását”.

„Demeter fanatikus orbánistának nevezi magát, és a miniszterelnök egyik bizalmasa” – írta a cikk szerzője, és végül ismertetett néhányat a tiltakozások közül. Hozzátette: a NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) osztrák párt az osztrák kormány állásfoglalását követelte Demeter cikkével kapcsolatban azzal, hogy „Orbán rezsimjében egy tisztségviselő soha nem mondhatna ilyet a miniszterelnök áldása nélkül”. A Demeter írásával foglalkozó számtalan más cikk részletesebben szólt a tiltakozásokról az izraeli nagykövetségtől a Mazsihiszen, Bajnai Gordonon, Karácsony Gergelyen át, a DK állásfoglalásáig.    

Forrás: Hírklikk