Orbán és a rosszak listája

Föld S. Péter 2020. február 14. 16:50 2020. feb. 14. 16:50

Orbán Viktor, Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök társaságában megtekintette a NER ércnél maradandóbb büszkeségét, a röszkei határnál épült kerítést. A magyar kormányfő elégedett volt a látottakkal, bár némi csalódottsággal a hangjában azt mondta, hogy Brüsszel egy fillért sem adott a kerítés megépítésére, mert „mi rossz listára vagyunk felírva.” Orbán tévedett, vagy pontatlanul fogalmazott. Nem rossz, hanem jó listára van felírva ugyanis: a rosszak listájára.

Vagyis, ha vannak egyáltalán ilyen képzeletbeli listák, akkor Orbánt éppen oda írták fel, ahová való. A renitens, kezelhetetlen visszaesők közé, akiktől nemcsak tanítani nem lehet az iskolában, de lassanként már élni sem. Azok közé került (Magyarország nem nagy dicsőségére), akik nem csupán az oktatást zavarják, de magát az épületet is megrongálják. Emellett köpködnek, tiszteletlenek, hazudnak és lopnak. Ez éppen elég arra, hogy valaki felkerüljön a rosszak listájára, s hiába akarja azt a látszatot kelteni, hogy ő eminens és példamutató, amikor szabad szemmel is jól látható, hogy egyedül a hatalom érdekli, meg persze az ezzel járó pénz. Nem tisztel sem istent, sem embert, amit ma mond, annak holnap az ellenkezőjét állítja, ráadásul még csak nem is szégyenkezik emiatt.

Orbán tehát a rosszak listáján szerepel. Mert hát hova is írhatnák annak a nevét, aki kifosztja a honfitársait, mégpedig olyan fondorlatos módon, hogy az EU-tól kapott pénznek csak a töredékét költi arra, amire adják, miközben pénz nagy részének nyoma vész. (Igaz, komolyabb kutakodás esetén a csókosoknál lehetne megtalálni.)

Orbán úgy tesz, mint aki nem érti, hogy mi a baj vele. Hiszen ő csak jót akar, szemben mindenki mással, akik rosszat. Mindenki szembe jön az autópályán, és tényleg nem ő tehet arról, hogy egyedül ő az, aki tudja a helyes irányt. Nem csodálkoznánk, ha a nincstelen miniszterelnök valamelyik otthonában – Felcsúton, a Cinege utcában, vagy éppen a hatvanpusztai birtokon – volna egy cetli, amelyen az Európai Unió is szerepel, felírva a rosszak listájára.