Orbán főtanácsadója kiállt az SZFE mellett

HírKlikk 2020. október 24. 13:43 2020. okt. 24. 13:43

Váratlan helyről kapott támogatást a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE). Hegedüs Zsuzsa, a miniszterelnök főtanácsadója, a tüntetőknek megüzente, hogy velük van az egyetem autonómiájáért folytatott küzdelemben. A 444 hírportálnak pedig azt mondta, hogy szerinte a patthelyzet megoldása érdekében, a kormánynak le kéne ülni az egyetem oktatóival és hallgatóival tárgyalni.  

A kormánypártok vezetői eddig némán, minden kommentár nélkül tudomásul vették, hogy a kormány milyen eszközökkel akar új modellt kényszeríteni a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. Viszont az első megszólaló, Hegedűs Zsuzsa komolyan bírálta az egyetem ellen indított erőszakos akciót. A miniszterelnöki megbízott elsősorban a társadalmi konfliktusok kezelésével és megoldásával kapcsolatban ad tanácsokat a miniszterelnöknek. A 444 kérdésére Hegedüs a következőket mondta: 

„ahogy minden tudománnyal foglalkozó ember számára, a SZFE hallgatóinak és tanárainak követelése – az akadémiai intézetek autonómiájához hasonlóan – nem egyszerűen létkérdés, hanem a legfontosabb feltétele annak, hogy az adott ország ne szoruljon a tudás alapú globális világrendszer perifériájára. Más szóval, mint minden e téren dolgozó kutató, és felsőoktatási aktor számára, az autonómia nemcsak abszolút prioritás, hanem az ország legalapvetőbb érdeke.” 

Hegedüs a 70-es évek óta foglalkozik szociológusként a társadalmi mozgalmakkal és az ezek által megjelenített konfliktusokkal. Most az SZFE körül kialakult patthelyzet feloldásáról azt gondolja, hogy  

„a sokszor hosszú évekig tartó konfliktus megoldási folyamata első lépése mindig a dialógus kiprovokálása, aminek feltételeit az SZFE hallgatói és oktatói által indított akció példaértékűen a maga részéről meg is tette. A konfliktus feloldásának második feltétele természetesen a vitatott döntést meghozók párbeszédre való hajlandósága”. 

„Következésképpen, jelen pillanatban a probléma abból adódik, hogy a kormány képviseletében még senki nem vállalta, hogy leül velük tárgyalni, holott e célból vonultak két nappal ezelőtt az ITM elé az SZFE hallgatói és tanárai”. 

Hegedüs Zsuzsa az SZFE október 23-i tüntetéséről azt mondta, reméli, ezzel el tudják érni, hogy a kormány tárgyaljon velük. „Ami az autonómia visszaállításának konkrét módozatait illeti, az csak és kizárólag, a – még egyszer hangsúlyozom –, reményeim szerint, mihamarabb meginduló párbeszéd során alakulhat ki” - tette hozzá. Amikor azt kérdeztük, hogy részt vesz-e a tüntetésen, azt válaszolta: „eszembe sem jutott, hogy akár a jelenlétemmel, egy kicsit is elvegyek a SZFE hallgatói és oktatási közössége által indított akció érdemeiből.” 

A 444 megkérdezte, hogy minderről beszélt-e Orbán Viktorral is. Szerinte erről  

a miniszterelnököt kell megkérdezni, de a 2004 óta tartó aktív együttműködésünk és barátságunk eredményeként kevés olyan téma van, amiről a miniszterelnök nem ismeri a hozzáállásomat”. 

Forrás: 444.hu