Orbán gyorsan felfogta, hogy vesztett

HírKlikk 2021. március 4. 21:19 2021. márc. 4. 21:19

Orbánnak tíz perc sem kellett ahhoz, hogy levonja a következtetést abból, hogy szerdán délelőtt létrejött a szükséges többség a működési szabályzat
megváltoztatásához, amelynek alapján a Fidesz képviselőit már jövő héten kizárhatták volna a frakcióból – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A vezető német konzervatív lap cikke ismertette Orbán Viktor levelét, és úgy vélte, a Fidesz-képviselők kemény szavakkal búcsúztak. A magyar ellenzék a szerzők szerint azonnal továbbvitte a gondolatot, amikor például a Jobbik azt mondta: az EPP frakciójából való kivonulás Orbán lépése abba az irányba, hogy Magyarországot kivezesse az Európai Unióból. Manfred Weber frakcióvezető sajnálkozását fejezte ki a Fidesz távozása miatt, „de a megkönnyebbülés az arcára volt írva”. 

Ha szerdán nem jött volna létre a szükséges többség, alighanem a Benelux államok és az északi országok pártjai hagyták volna el a frakciót, és talán többen is lettek volna, mint a 12 magyar képviselő. Ez Weber számára súlyos vereség lett volna. Két éve ő maga alakította ki ezt a lebegtetést, amikor az EPP pártként felfüggesztette a Fidesz tagságát, de a frakció nem, mert annak a szabályzata nem adott erre módot. Weber nyugalmat akart az európai választási harcban, amelynek a kereszténydemokraták élén állt csúcsjelöltként, de a nyugtalanság a választás után betört a frakcióba, amely a brüsszeli politika egyik hatalmi központja.

Weber igyekezett kiegyensúlyozni Orbán támogatóit és ellenfeleit. Nem volt kétséges, hogy ő maga hol állt: meg akart szabadulni Orbántól, aki egyebek mellett a francia elnökkel közösen keresztülhúzta Weber ambícióját, hogy az EU Bizottságának elnöke legyen, és azután is folyamatosan támadta őt. Karácsony előtt úgy tűnt, hogy Weber kezéből kicsúszott a gyeplő, de most felülkerekedett. Az eredmény egyértelműbb volt, mint ahogyan a legtöbben várták. Emellett rávilágít arra, hogy egyáltalán ki állt még ki Orbán mellett. A 187 képviselő közül 180 szavazott, közülük 148 – 80 százalék – a szabályzat megváltoztatására. Ellene 28 képviselő szavazott, köztük a 12 fideszes, és az egyetlen magyar kereszténydemokrata, aki marad a frakcióban. Ellene szavazott az Osztrák Néppárt hat képviselője, akik nyilván Sebastian Kurz pártelnök-kancellár instrukciójának tett eleget. 

A lap értesülései szerint a többi ellenszavazatot a két romániai magyar képviselő, továbbá bolgár, francia, román, szlovéniai és szlovák képviselők adták le. A többiek, közöttük a CDU/CSU 29 képviselője is a szabályzat megváltoztatása mellett foglaltak állást. A Fidesz a pártból még nem lépett ki, ott a tagsága fel van függesztve. Nem kizárt, hogy Orbán ezzel nyitva tart magának egy ajtót. Ez azt is jelenti, hogy nem várható a Fidesz gyors csatlakozása a a nemzeti konzervatív ECR, vagy az Identitás és Demokrácia (ID) elnevezésű szélsőjobboldali frakcióba, ahová pedig már hívták – írta a lap.

(A cikk csak előfizetők számára olvasható.) 

 
Forrás: Hírklikk