Orbán Győző jobban él, mint négy éve

FSP 2020. augusztus 10. 07:54 2020. aug. 10. 07:54

Fennállása legjobb évét zárta tavaly Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző cége. A Nehéz Kő Kft. 2019-ben 600 millió forinttal több bevételt produkált, mint egy évvel korábban, ezzel 2,9 milliárd forintos árbevétel mellett, 139 millió forint nyereséget termelt. Utóbbit a tulajdonos mind ki is vette. Nem volt ez mindig így, mert bár a miniszterelnök édesapjának négy évvel ezelőtt is volt mit a tejbe aprítania, akkor még távolról sem volt kolbászból a kerítés.

Négy évvel ezelőtt még arról panaszkodott idősebb Orbán Győző, hogy neki csak hátránya származik abból, hogy ő a miniszterelnök édesapja. Igaz, hogy akkor éppen másfélmilliárd forint osztalékot vett ki a családi cégből, de az élet számára sem fenékig tejföl. Mint mondta, sokan ugyanis nem tőle rendelnek zúzott követ az autópályákhoz, mert félnek vele üzletet kötni, ugyanis attól tartanak, hogy az ő rokoni kapcsolatai révén, túlzottan reflektorfénybe kerülnek.

Lehet, hogy így van, de az is lehet, hogy nem. Józan paraszti ésszel azt látnánk logikusnak, hogy a miniszterelnök apjával sokan szívesen üzletelnek. Nem mernek neki nemet mondani, nincs ember, aki meglapogatná a vállát, hogy Győző bátyám, ez a maga által kínált zúzott kő, kavics, szikla, miegymás, drágább, mint az, amelyik ráadásul még minőségben is kedvezőbb.

Nem merik mondani, mert tartanak Orbán Viktortól.

Persze, ez csak egy vélemény a sok közül, s mint ilyen, ebben az ügyben nem sokat számít. Aki még nem vett kis sosem milliárdokat a cégéből, és nem is tudja, hogy kell csinálni, jobb, ha ilyen ügyekben inkább hallgat. És ez erősen javallt azon honfitársainknak is, akik soha nem láttak még közelről közbeszerzést, és a tenderről azt hiszik, hogy csak elírás és valójában egy nagy, végtelennek tetsző vizet, azaz, óceánt jelent.

Ettől persze még sajnálhatjuk a nagy emberek rokonait, ismerőseit, csókosait: mennyire nehéz lehet nekik. Nyilván Tiborcz István cégei sem azért köthetnek milliárdos üzleteket, mert ő Orbán Viktor veje. Épp ellenkezőleg: neki ebből bizonyára csak hátránya származik. Sorolhatnánk napestig a többi halmozottan hátrányos helyzetű rokont, ismerőst, de már ennyiből is kitetszik: ma Magyarországon senkinek semmi haszna nem származik abból, hogy ismeri a NER nagyjait. Sőt, púp a hátukra az ilyen kapcsolat, mert, mint Orbán papa példáján is láttuk, megnehezíti számukra az érvényesülést.