Orbán harcol az ország barátaival is

Sebes György 2021. október 28. 08:37 2021. okt. 28. 08:37

Nemcsak a jelenlegi kormánynak, hanem az egész országnak kára származhat abból, ha kiélezi a viszonyt az Egyesült Államokkal. Erre hívta fel a figyelmet Szent-Iványi István, az Új Világ Néppárt külpolitikai szakértője az október 23-i kormányzati megnyilvánulások kapcsán. Egy washingtoni ünnepségen a magyar kiküldött támadta az egykori és a mai Szabad Európa Rádiót, amelyet azzal is vádolt, hogy okozója a Magyarország és az Egyesült Államok közötti jelenlegi feszültségeknek.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egyik helyettes államtitkára a washingtoni magyar nagykövetség által szervezett megemlékezésen azt állította, hogy az amerikai támogatású Szabad Európa Rádiót Orbán Viktor miniszterelnök hatalmának aláaknázására használják. Dancs Ferenc úgy fogalmazott, „a magyarok fejében a Szabad Európa Rádió már nem pozitív fényben tűnik fel, a hírneve megkopott”. Úgy vélte, 1956-ban sok magyar fiatalnak az életébe került, hogy elhitték a SZER-nek, hogy úton a segítség, amely azonban nem jött meg. A migrációs kihívásokért és az észak-amerikai kapcsolatokért felelős diplomata egyúttal azzal vádolta a Biden-adminisztrációt, hogy beavatkozik a jövőre esedékes magyar választásokba. És hogy nem véletlenül beszélt minderről, azt jelzi, hogy minisztere, Szijjártó Péter egy Facebook-bejegyzésében lényegében megismételte, ami Washingtonban elhangzott.

Szent-Iványi István mindenekelőtt arra emlékeztetett, hogy a Szabad Európa Rádió volt hosszú időn át az ellenzéki érzelmű emberek egyetlen alternatív hírforrása. A világról és Európáról, valamint a magyar ellenzékről is hiteles híreket adott. Nagyon furcsa tehát ez a fajta ellenséges és sommás megítélés egy olyan kormány részéről, amely a rendszerváltás örökösének tekinti magát. A volt külügyi államtitkár szerint azonban többről is szó van. Az ugyanis már nagyon súlyos vád, hogy azt állítják, az Egyesült Államok be akar avatkozni a magyar választásokba. Ez tényszerűen nem igaz, ráadásul Magyarország egyik fő szövetségeséről van szó. A szakértő felidézte, hogy a tavalyi amerikai elnökválasztás előtt viszont Orbán Viktor és Szijjártó Péter valóban beavatkozott – bár csekély hatásfokkal – az amerikai belpolitikába. Nyíltan kiálltak az újraválasztására készülő Donald Trump mellett és a miniszterelnök még azt is kijelentette, egész Közép-Európának az lenne a jó, ha ő folytathatná. Eközben a külügyminiszter korrupcióval vádolta az akkor még elnökjelölt Joe Bident.

Mindebben a vagdalkozás a meghatározó és veszélyes, hogy a magyar külpolitika már nemcsak Brüsszelt, hanem Washingtont is ellenségének tekinti. Közben pedig Moszkváról és Pekingről egy fél rossz szó nem hangzik el, noha a közeledés abba az irányba inkább rejt magában kockázatokat – folytatta az elemző, aki azonban nem emlékszik rá, hogy akár egyszer is elítélték volna azokat az orosz hírforrásokat, amelyek beavatkoznak a belügyekbe és évek óta dezinformációs tevékenységet folytatnak. Szent-Iványi István aggasztónak tartja, hogy nem igyekeznek enyhíteni és csillapítani a magyar-amerikai viszonyban valóban meglévő feszültségeket, hanem még élezik is őket.

Megjegyezte, nem véletlen, hogy Biden elnök a tervezett demokrácia csúcsra nem hívta meg Magyarországot, miközben a lengyelek ott lesznek. A diplomáciának – ha valóban észszerűen járna el – most az lenne a feladata, hogy próbáljon közös hangot találni. Ehelyett átvették a kínaiak „wolf-warrior”, vagyis farkas-harcos diplomáciáját. Hszi Csin-ping elnök hirdette meg, hogy a kínai diplomaták így működjenek, tehát keményen, agresszíven, támadóan. Ezzel azonban nemcsak stílus- és ízlésbeli okok miatt sem lehet egyetérteni, hanem még abszolút kontraproduktív is – fűzte hozzá.

A szakértő döbbenetesnek és ostobának nevezte, hogy időnként olyan hangot használnak az Egyesült Államokkal kapcsolatban, mintha ellenségek lennénk. Washingtonban a szűk kormányzati adminisztráció persze tisztában van vele, hogy ez a fideszes retorika része. A sajtó és a közvélemény szemében azonban ezek már összemosódhatnak. Az ország érdeke mindenképpen a kapcsolatok normalizálása lenne, nem pedig az élezése – tette hozzá Szent-Iványi István. Mint fogalmazott, ha nagyon sokat provokálják az amerikaiakat, akkor rengeteget tudnak ártani. Például felmerült ismét a vízumkényszer bevezetése, vagy olyan kereskedelmi korlátozások bevezetése, amelyek árthatnak, még akkor is, ha Magyarország sokat nem exportál a tengeren túlra. Ha az Egyesült Államok keményeket akar lépni, az nagyon tud fájni – mondta a volt külügyi államtitkár.

Ami történik, annak persze elsősorban belpolitikai okai vannak – folytatta az elemző. A magyar külpolitika alá van rendelve Orbán Viktor személyes szeszélyeinek és a belpolitikai érdekeknek. Most láthatóan arra készítik fel a társadalmat, de főleg a híveiket, hogy akár Európa, akár Amerika bekeményíthet. Azt igyekeznek elhitetni, hogy a migrációs különvélemény, vagy éppen a gyermekvédelmi törvény ennek az oka, a kormány semmiről nem tehet, de már úgy beszélnek a magyarokról, mintha ellenségek lennénk. Vagyis arra készítik fel a híveket, hogy ha jönnek csapások, azok igazságtalanok. Eközben azonban Orbán Viktor október 23-i beszéde éppen az ellenkezőjéről tanúskodott. Többször is elszólta magát, amikor azt említette, hogy mi vagyunk a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt, homok a gépezetben. Ám ha ennyire destruktív, vagyis nem az európai építésben akar részt venni, hanem a rombolásban, akkor nincs mit csodálkoznia azon, ha megfelelően reagálnak rá – mondta Szent-Iványi István.