Orbán húzása egy jéghideg Machiavelli-trükk volt

HírKlikk 2020. március 31. 11:51 2020. márc. 31. 11:51

Most gyakran idézik, hogy Jean-Claude Juncker tréfálkozva diktátornak nevezte Orbán Viktort, ám ez most komolyan és feleslegesen megkönnyíti Orbán számára, hogy lesöpörje a bírálatokat – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent, a neten még nem olvasható cikkében Stephan Löwenstein tudósító. Aki szerint pedig ok a bírálatra van elég, a hatalommal való visszaéléstől a korrupcióig.

A rendeleti kormányzás nem jelent lényegi változást Orbán hatalmában, most is el tud fogadtatni a parlamenti kétharmadával minden törvényt, amelyet akar, hacsak nem ütközik az alkotmányba, vagy az európai jogba, és Orbán az új felhatalmazásokkal is kénytelen lesz ezeken a határokon belül maradni. A törvényben az áll, hogy a felhatalmazás a veszélyhelyzet megszüntetését szolgálja, célravezetően és mérséklettel kell cselekedni. Emellett a parlament bármikor visszavonhatja a felhatalmazást. Ezt ugyan a parlament Orbán akarata ellenére nem fogja megtenni, mert a Fidesz engedelmes csatlóshad, de ennek az aktuális vitához nincs köze – írta Löwenstein.

Hogy akkor mire az egész felhatalmazás?

Egyfelől, van ok arra, hogy a szükségben gyorsan kell cselekedni. Másrészt, Orbánnak nyilván fontos, hogy a szavazói szemében erős és szuverén válságmenedzsernek látszódjék. Sok érv szól amellett, hogy a koronavírus-válság különösen az egészségügyben sok gyenge pontra világít majd rá, amelyek miatt, Orbán a hatalomban töltött tíz év után már nem mutogathat az elődeire. Harmadszor, ez az egész csodálatos alkalom arra, hogy lejárassa az ellenzéket – írta Löwenstein.

Nyugodtan el lehetett volna idejében fogadtatni a jogszabályt, de Orbán addig várt ezzel, amíg szükségessé váltak az ellenzéki szavazatok is ahhoz, hogy idejében megszülessen. A jobb- és baloldali pártok készek is lettek volna megszavazni, ha ennek fejében megőrizhetik az arcukat, és cserébe megkapták volna, hogy a törvény meghatározott időre érvényes, és aztán újra meg kell hosszabbítani. Ám Orbán számára a kompromisszumnál sokkal fontosabb volt az alkalom, hogy az ellenfeleit hazátlan bitangoknak mutathassa be. Ez jéghideg Machiavelli-trükk volt, nem diktátorság.

Ugyanakkor elfogadhatatlan, hogy a jogszabály megszigorítja a BTK-t, és bevezeti, hogy aki akadályozza a kormány válságellenes intézkedéseit, illetve aki hamis, vagy eltorzított állításokat közöl, öt évig terjedő börtönnel büntethető. „Ez a gumiparagrafus ugyan szükséghelyzetre vonatkozik, de benne marad majd a BTK-ban, és kaput nyit a megfélemlítésnek és még rosszabb lehetőségeknek.

Forrás: Hírklikk