Orbán megszállottsága tehertétel a néppártnak

HírKlikk 2019. február 25. 05:54 2019. feb. 25. 05:54

A Fidesz európai néppárti helyzetének a megrendüléséről szóló vélekedéseket erősíti a német Die Zeit beszámolója arról, hogy Frank Engel, a pártcsalád luxemburgi tagpártjának az elnöke, az Európai Parlament tagja a Fidesz azonnali kizárását javasolja. Ő az első a tagpárti vezetők közül, aki nyilvánosan így foglal állást.

Engel szerint nem várható el az Európai Néppárttól, hogy olyan tehertétellel folytassa választási kampányát, hogy soraiban ott van a Fidesz - hangzott el a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében. Mint a luxemburgi keresztényszociális politikus fogalmazott, a magyar kormányzópárt „Európa-ellenes párt lett, amelynek az elnöke Soros Györggyel kapcsolatos megszállottságában gyűlöletpolitikát folytat”.

A Die Zeit idézi Manfred Webert, az Európai Néppárt bajor jelöltjét az Európai Bizottság elnöki tisztségére, aki a müncheni Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva azt mondta: Orbán évértékelő beszédének egyes részeit, valamint a Juncker elleni kampányt „nagy fokú értetlenséggel és haraggal” fogadták az Európai Néppártban. Ő maga is elfogadhatatlannak tartja Orbán néhány megfogalmazását – tette hozzá Weber, és figyelmeztette a magyar kormányfőt, ismerje fel, hogy egyre inkább eltávolodik az Európai Néppárttól.

Die Zeit idéz abból az interjúból is, amelyet Markus Söder, az Orbánnal eddig tüntetően jó viszonyt ápoló bajor tagpárt, a CSU vezetője adott a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. Söder szintén azt mondja, hogy Orbán Viktor legutóbbi kijelentései elfogadhatatlanok, és hogy a magyar miniszterelnöknek színt kell vallania, akar-e még az Európai Néppárthoz tartozni. Végül pedig, hogy a kör – mondhatni Merkeltől Merkelig - bezáruljon, Annegret Kramp-Karrenbauer, aki Angela Merkel kancellár utódja a német Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöki posztján, a Der Spiegelnek adott interjújában kilátásba helyezte, hogy pártja megszakíthatja a rendszeres párbeszédet a Fidesszel.

Ha a dialógus során már nem mutatkozik egyetértés az Európai Néppárt céljait illetően, akkor ennek a kapcsolattartási formának nincs többé értelme, következésképpen véget kell annak vetni – fejtette ki álláspontját a CDU, vagyis az Európai Néppárt legnagyobb tagpártjának a vezetője.

Forrás: Klubrádió