Orbán olyan, mint Vas Marcsa, a Tanácsköztársaság emlékművének a szobra

NVZS 2019. március 26. 13:45 2019. márc. 26. 13:45

„A Fidesz a felfüggesztéssel valójában megszűnt az Európai Néppárt tagja lenni, s annyira elszigetelődött, hogy sem a pártcsoportban, sem az Európai Unióban nem képes semmilyen olyan politikai kezdeményezésre, amely meghallgatásra találna” – szögezi le Radványi Miklós a Beszélgetések Magyarországért videoadásának legújabb epizódjában. A washingtoni Frontiers of Freedom alelnöke a Hírklikknek külön nyilatkozva azt is leszögezte: Orbán, a felelősségre vonást elkerülendő meg fogja próbálni kivinni Magyarországot az EU-ból, s orosz és a kínai pénzekre épít. De Magyarországnak nincs jövője az EU-n kívül.

A közelmúltban indított új politikai elemző műsorának újabb adásában Radványi Miklós a Magyarország számára a múlt hét vitathatatlanul legjelentősebb fejleményével foglalkozik, azzal, hogy az Európai Néppárt felfüggesztette a Fideszt.

A "Beszélgetések Magyarországért" mostani, hat perces epizódjában a többi között arra a következtetésre jut, hogy Magyarországnak sokkal nagyobb szüksége van az EU-ra, mint az EU-nak Magyarországra. Ahhoz, hogy politikailag releváns maradhasson, az Egyesült Államok vagy a kelet felé kell fordulnia, de az USA nem tekinti Magyarországot olyan partnernek, amellyel érdemes foglalkoznia. Marad tehát  a Kelet a számára, Oroszország és Kína elsősorban.

„Kecskeméten volt egy szobor, a Tanácsköztársaság emlékműve, a népnyelv által Vas Marcsának nevezett alkotás, a bal keze felfelé mutatott, a Cifra Palota felé, a jobb keze pedig az egykori zsinagóga irányában – a népnyelv úgy tartotta, hogy ezzel azt akarja mondani Vas Marcsa: ha nem adtok több pénzt, akkor elmegyek a zsidókhoz” – ezt a szemléletes példát már a Hírklikknek nyilatkozva idézte fel Radványi, ezzel illusztrálva Orbán taktikázását.

Mint kifejtette, „Az utóbbi időben már megfigyelhetők voltak Orbánon a pánik jelei, jobbra-balra kapkodott, miután kénytelen volt felismerni, hogy már az ideológiailag hasonszőrűek is elzárkóznak tőle, s kigolyózzák a kaszinóból”. Ha Európa nem kér belőle – s nem kér, mert még a V4-ek és az olaszok sem fognak melléállni – , ő elmegy az oroszokhoz és a kínaiakhoz, merthogy pénzre mindenképpen szüksége van ahhoz, hogy abból lopva fenn tudja tartani a hatalmát, mind az általa pénzelt emberek, mind a választói körében.

Tisztában van ugyanis azzal, hogy ha nem tud osztani, akkor elveszíti a 2022-es választásokat, s utána elkerülhetetlenül jön majd a számonkérés. Ezt 2002-ben még sikerült megúsznia, most azonban már nem lenne erre esélye – véli a szakértő, akinek a meggyőződése, hogy „jelen pillanatban nincs is annak alternatívája, mint hogy meneküljön a felelősségre vonás elől, ami az EU részéről is realitás, hiszen Brüsszelnek megvannak azok a pénzügyi eszközei, amelyekkel nyomást tud gyakorolni a folyamatokra” – mondja Radványi kifejtve: az új uniós költségvetési ciklusban már minden bizonnyal a jogállamisághoz fogják kötni az uniós támogatásokat, illetve jogerős ítéletekkel visszakövetelnek már elköltött uniós pénzeket – erre már van nem egy példa, legutóbb az Európai Bíróságon éppen most született egy ilyen ítélet, a tét 14 millió euró volt.

Radványi szerint senkinek ne legyenek illúziói: „Orbán nem fogja megadni magát, őt politikai értelemben meg kell verni, meg kell semmisíteni, különben a nép előbb utóbb rájön arra, hogy közel soviniszta retorikával teljesen félrevezették” – vázol egy baljós forgatókönyvet az elemző, aki szerint Orbán egy romboló, mindenkit gyűlölő és általában is a gyűlöletre építő politikus, aki soha nem stratégia mentén politizál, hanem elvtelenül taktikázik, hogy a maga számára legjobb eredményt érhesse el. „Soha nem volt olyan politikai elképzelése, ami túlment volna a taktikai elemeken, azon, hogyan lehet egy választást megnyerni, a hatalmát fenntartani” – szögezte le, hozzátéve: a jelen körülmények között ezt Európán kívül látja elképzelhetőnek, „de Magyarországnak nincs jövője az EU-n kívül – figyelmeztet Radványi Miklós.

(Radványi Miklós Beszélgetések Magyarországért sorozatának előző epizódjáról itt olvashat bővebben, s itt találja a linket hozzá.)