Orbán párizsi vacsorájának alig volt visszhangja

HírKlikk 2023. december 11. 16:00 2023. dec. 11. 16:00

A magyar kormányfő a francia elnöknél próbált támaszt találni az Ukrajna elleni blokádpolitikához, ám ott nem sok viszonzásra talált. Ez abból is kiderül, hogy a Fideszhez közeli sajtó szinte minden lépését óriási eseményként tálalja, de a párizsi látogatás visszhangja meglehetősen visszafogott volt.

Maga Orbán Viktor sem eresztette bő lére az információkat ahhoz képest, ahogyan általában szokta tálalni a dolgait – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A franciák mindenesetre csak a vacsorát találták nagyszerűnek, de ez a minősítés azonban cseppet sem érvényes a részükről arra, amit a vendég az EU-bővítés kérdésében képvisel.

Ezzel együtt Párizsban nem kívánták úgy értékelni, hogy kudarcot vallott a tárgyalási kísérlet. A cél az volt, hogy színvallásra kényszerítsék Orbánt, és megmutassák neki, hogy Franciaország nem osztja elutasító álláspontját. Az alapító államoknak ugyanis történelmi pillanatokban mindent meg kell próbálniuk az ellentétek áthidalására.

Macron részéről ugyanakkor kétségtelen a csalódás, hogy hiába egyeztetett a német kancellárral, az kívül akar maradni az egész viszályon. Egyes diplomaták feltételezik, hogy Scholznak nagyon is megfelel a mód, ahogyan a magyar politikus megkísérli megakadályozni a haladást a felvételi folyamat során – írta a konzervatív német lap.

(A cikk csak előfizetők számára olvasható.)

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom