Orbán soviniszta és nacionalista

NVZS 2019. március 19. 10:47 2019. márc. 19. 10:47

„Orbán Európa megosztására törekszik, nem hiszem, hogy megváltozna...megpróbáltuk visszatartani őt, de mérgezővé vált Kelet- és Közép-Európában is” – a többi között ezzel indokolja Anna Maria Corazza Bildt, hogy miért fog szerdán Orbán ellen szavazni a Fidesz sorsáról döntő ülésen. A politikusnő annak a svéd jobbközép, liberális konzervatív Mérsékelt Pártnak az Európai Parlamenti képviselője, amely az első között indítványozta még február közepén Orbánék kizárását az Európai Néppártból. A szavazás napirendre tűzéséhez szükséges szavazatoknál sokkal többen álltak a kezdeményezés mellé.

Szerdán dől el Orbánék sorsa az Európai Néppártban – ezt megelőzően tett fel a legnagyobb közösségi oldalra egy rövid videót Anna Maria Corazza Bildt, aki a lényegre törően – és igen sarkosan – fogalmazza meg, miért képviseli ő és társai azt a véleményt, hogy Orbánt ki kell vágni a képviselőcsoportból. „A szavazás a jogállamiságról szól” – szól az üzenet amely hangsúlyozza, hogy nincsenek nyugati és keleti értékek. „A szavazás emellett szól a médiaszabadságról, a szólásszabadságról, az igazságszolgáltatás érvényre jutásáról is”.

A svéd jobbközép, liberális konzervatív politikus leszögezi, hogy „a Néppártnak egyértelműen ki kell állnia az értékek mellett, Orbánnak és a Fidesznek a nézetei ellentétesek ezekkel, a Néppárt Európa- és értékpárti, miközben Orbán soviniszta és nacionalista”.

A pártcsaládnak középen kell maradnia, Európa-identitást kell képviselnie és nem engedheti meg, hogy a populisták vegyék át az irányítást – hangsúlyozza Anna Maria Corazza Bildt, aki azt is üzeni: „Ahhoz, hogy előbbre léphessünk, hogy hitelesek maradjunk és ne inogjon meg bennünk a polgárok bizalma, a Fidesznek távoznia kell a Néppártból”.

A Néppárt svéd tagpártja, a Mérsékelt Párt egyike annak a két svéd pártnak, amely – a Svéd Kereszténydemokrata Párttal együtt – elsőként kezdeményezte a Fidesz kizárását a Néppárt-családból.  Számukra is – mint sok más, később őket követő tagpárt számára – az utolsó csepp a pohárban a kormány által elindított, a Soros-Juncker kettőst ábrázoló óriásplakáttal fémjelzett Európa-ellenes kampány volt, amely miatt a Néppárt teljes vezetésével is szembe került Orbán. Később továbbiak csatlakoztak a két svéd párthoz, amelyek száma így (12 országpt képviselő) 14-re emelkedett. Ugyanakkor a kérdés még nyitott, ahogy arról a Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje, Manfred Weber, a múlt heti budapesti tárgyalásait követően beszélt.

A 444.hu szedte össze, hogy ez a 14 párt 58 Orbán-ellenes szavazatot  jelenthet holnap a Néppárt ülésén:

CDH, Belgium, 2 szavazat,

CD-V Belgium, 4 szavazat,

DSB, Bulgária, 2 szavazat,

DKF, Dánia, 3 szavazat,

KK, Finnország, 5 szavazat,

CSV, Luxemburg, 5 szavazat,

CDA, Hollandia, 5 szavazat,

FG, Írország, 7 szavazat,

CDS-PP, Portugália, 3 szavazat,

PNL, Románia, 8 szavazat,

KD, Svédország, 2 szavazat,

M, Svédország, 4 szavazat,

H, Norvégia, 2 szavazat,

NR, Görögország, 6 szavazat.