Orbán személyesen lépett, hogy kedvenc újságjánál ne csökkenjenek a fizetések

Föld S. Péter 2024. augusztus 30. 15:20 2024. aug. 30. 15:20

Fellélegezhetnek a Nemzeti Sport munkatársai, a jövőben ugyanis nem csökken a fizetésük. Erről, legalábbis a HVG értesülése szerint, Orbán Viktor maga döntött, mert nem szerette volna, ha kedvenc újságjának működésében a legkisebb zavar is mutatkozna.

A kormány néhány héttel ezelőtt határozott arról, hogy a száz százalékos állami tulajdonban lévő cégeknek a személyi jellegű ráfordításaik öt százalékát meg kell takarítaniuk, és az idei év hátralévő négy hónapjára eső összeget be kell fizetniük a költségvetésbe. A rendeletet nem a gazdaság nehéz helyzetével indokolták, hanem azzal, hogy észszerűsíteni kell a kizárólagosan állami tulajdonban lévő cégek működését. Ebbe a körbe került bele a Nemzeti Sport is, mely már egy ideje az évi mintegy 140 milliárd forintból működő MTVA kötelékébe tartozik.

A Nemzeti Sport fontos prioritás a kormány, azon belül is Orbán Viktor számára. Ez az az újság, amelynek nyilatkozva a miniszterelnök az olimpiai szereplés kapcsán a libsi és a keresztény elégedetlenség közötti különbségről fejtette ki nézeteit. Mint mondta: „a magyar törekvő fajta, mert mindig többet és jobbat akar, de nem mindegy, hogyan vagyunk elégedetlenek: van egy libsi elégedetlenség. Az egy nyegle, semmi se jó, ez is rossz, az is rossz. És persze mindig valaki más tehet arról, hogy az rossz. De van egy keresztény hagyománya is az elégedetlenségnek, és ez él Magyarországon.”

A Nemzeti Sport e nyilatkozatot megelőzően legutóbb július végén került az érdeklődés homlokterébe, mégpedig azzal, hogy újra szedték és újra nyomtatták a lap gondozásában megjelent Nemzeti Sport Magazin címlapját. Akkori közleményükben úgy fogalmaztak, „többen felhívták a figyelmünket arra, nagyon nem szerencsés, hogy kizárólag férfi sportolóink fotója, neve került ki a címlapra”. Tehát nem a Nemzeti Sportnál jöttek rá arra nem sokkal az olimpiai játékok megkezdése előtt, hogy – nagyjából hasonló arányban és esélyekkel, mint a férfiak – a magyar színek képviseletében női sportolók is utaznak az olimpiára. (Szerencsére az éberség nem hagyta cserben az erre illetékeseket, és szóltak a szerkesztőségnek, hogy haladéktalanul javítsák ki a hibát.)

A szebb napokat és lapokat látott Nemzeti Sportról amúgy először tavaly tavasszal jelent meg a hír, hogy a kabinet több mint 1,3 milliárd forintot különített el a lap tízezer példányának éves előfizetésére. Ily módon kívánták biztosítani a Szöllősi György vezette újság 2024-es működését, mert bár minden újság fontos, de a Nemzeti Sport egyenlőbb az egyenlőknél: ez ugyanis Orbán Viktor kedvenc lapja, szavahihető szemtanúk szerint a miniszterelnök napját e lap olvasásával kezdi. Mindezt Orbán felesége, Lévai Anikó is megerősítette, amikor a Story magazinnak nyilatkozva. azzal a személyes hangú közléssel lepte meg az olvasókat, hogyha a férje nehezen ébred, elég azt mondani neki, hogy itt van a friss Nemzeti Sport, s máris kipattan a szeme.

Az idén márciusban pedig arra a gazdasági tényre is fény derült, hogy a Nemzeti Sport gazdát cserél. A már addig is állami segédlettel működő újság a Népszabadság szégyenletes bezárásában oroszlánrészt vállaló Mediaworkstől a Médiaszolgálatás-támogató és Vagyonkezelő Alaphoz (közismertebb elnevezéssel: MTVA) igazolt. Ettől kezdve nem kellett külön kormányzati intézkedésekkel biztosítani a lap fennmaradását, ám most mégis bele kellett nyúlni a lap működésébe. A Fidesz, mint tudjuk, senkit nem hagy az út szélén, s Orbán Viktor sem engedte el a lapkészítők kezét: személyesen gondoskodott arról, hogy bár a gazdaságban nagy a córesz, és ezért kell a kizárólagosan állami tulajdonban lévő cégeknél öt százalékot lefaragni a személyes kiadásokból, ez az észszerűsítésnek nevezett spórolás a Nemzeti Sportot előállító sajtómunkásokra nem vonatkozik.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom