Orbán újabb multival köttet stratégiai megállapodást

HírKlikk 2020. február 14. 12:53 2020. feb. 14. 12:53

Orbán Viktor miniszterelnök felszólította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy írja alá a stratégiai együttműködési megállapodást az MMXH Lakberendezési Kft.-vel.

A Magyar Közlönyben megjelent rövid határozatból mindössze az derül ki, hogy a kormány nagybefektetőként számol az osztrák tulajdonban lévő magyarországi céggel – írja a hvg.hu.

A portál megjegyzi, az MMXH árbevétele már 2018-ban is csaknem 30 milliárd forint volt, 25 milliárd forintos saját tőkével, pedig akkor a Kika a 27 milliárdos forgalmával még nem is tartozott a cégcsoporthoz. A nyáron azonban a Gazdasági Versenyhivatal hozzájárult, hogy egy globális üzletkötés következményeként Magyarországon is azonos érdekeltségi körbe kerüljön a hazai piac 10-20 százalékát uraló Kika a magyar bútorpiac egytizedét képviselő Mömax–Möbelix-párossal.

Stratégiai együttműködési megállapodásokat 2012 óta ír alá az Orbán-kormány olyan, többnyire multinacionális, de esetenként magyar nagyvállalatokkal, amelyek befektetéseikkel Magyarországon is meghatározó szerepet játszanak ágazatukban. A partnerek további tőkebehozatalt és foglalkoztatást vállalnak, a kormány pedig kedvező szabályozási környezetet és állami támogatást ígér.

Külön hozadéka ezeknek az együttműködéseknek, hogy a külföldi vállalatok vezetői anyaországukban is támogatást szereznek Orbánék politikai törekvéseikhez, hiszen a náluk regnáló politikai erőknek is érdekük, hogy gazdasági háttérországuk más piacokon is növekedni tudjon.

Forrás: hvg.hu