Orbán Viktor a kegyelmi ügy fő felelőse

HírKlikk 2024. március 3. 12:23 2024. márc. 3. 12:23

Legalábbis, egy nemrégi végzett kutatás szerint, amely azt is megállapítja, hogy a jelenlegi kormánypárti szavazók tíz százaléka csalódott pártjában a kegyelmi ügy miatt, 24 százalékuknak viszont még erősödött is a kormánypártba vetett bizalma. A 21 Kutatóközpont által végzett országos reprezentatív kutatását 1200 válaszadó SMS alapú megkérdezésével készítették február második felében.

A 21 Kutatóközpont szerint a teljes népességben hibahatár körüli mértékben csökkent a Fidesz támogatottsága a legutóbbi, novemberi felméréshez képest: 33-ról 30 százalékra. A 24.hu által idézett kutatás készítői szerint ilyen mértékű visszaesés nagyjából negyedmillió embert jelent, ám a pontos nagysága egyetlen kutatásból nem határozható meg: a mérés hibahatára ebben a tartományban 2,5 százalék körüli, tehát a kormánypárt vesztesége a három százalékpontos különbségnél lehet jóval nagyobb és jóval kisebb is.

A kutatás a kegyelmi ügy utóéletére is kitért, azt kérték a válaszadóktól, hogy az egyes pártokról és szereplőkről döntsék el, jobb vagy rosszabb lett róluk a véleményük a kegyelmi ügy hatására. Amíg a kormánypárttal és Orbán Viktorral kapcsolatban egyértelműen az elutasító vélemények kerülnek túlsúlyba a teljes mintában, a kormánypártiaknak csak egy viszonylag szűk kisebbsége (11 százaléka) állítja, hogy emiatt rosszabb lett a véleménye a Fideszről, miközben az ellenzéki pártok támogatóinak közel háromnegyede és a párt nélküliek is több, mint fele így nyilatkozott.

Arra a kérdésre, hogy az ügy négy főszereplője (Orbán Viktor, Novák Katalin, Varga Judit és Balog Zoltán) közül kit terhel az első számú felelősség, az ellenzéki és párt nélküli szavazók közel kétharmada (65 százaléka) a miniszterelnököt nevezte meg, míg Novákot csak 17, Balogot 14, Vargát pedig 4 százalék. (A kormánypártiaknak nem tették fel ezt a kérdést.)

 

Forrás: 24.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom