Orbán Viktor átírná a történelmet

HírKlikk 2019. június 17. 08:07 2019. jún. 17. 08:07

Nagy Imre újratemetésének 30-ik évfordulója alkalmából készített összeállítást a Guardian, kitérve Orbán Viktor szerepére a rendszerváltásban és politikájának eltolódására a szélsőjobb irányába.

Néhány száz ember vett csak részt a Nagy Imre újratemetésének évfordulója alkalmából tartott ünnepségen vasárnap, szemben a 30 évvel ezelőtti 100 ezres tömeggel - kezdi összeállítását Shaun Walker a theguardian.com-on, amelyet a Napi.hu szemlézett.

A lap olvasói megtudhatják, hogy Orbán Viktor milyen fontos szerepet töltött be az újkori magyar demokrácia megalapozásában és mára milyen messze került egykori önmagától.

Nagy Imre ellentmondásos szereplő Orbánék számára, hiszen reformer volt, de egyben elkötelezett kommunista is. A publicista szerint Orbán éppen Horthy Miklós történelmi szerepét szeretné tisztára mosni. Többek között emiatt távolíttatta el Nagy Imre szobrát a Kossuth térről, hogy visszaállítsa a Parlament környékének 1930-as évekre jellemző állapotát.

Az újratemetés 30. évfordulója egybeesik az 1956-os Intézet megszüntetésével és beolvasztásával a Veritas intézetbe. A lap megszólaltatja Rainer M. János-t, az '56-os Intézet igazgatóját is, aki szerint a Veritast azzal a céllal hozta létre a kormány, hogy a történelem nacionalista-populista nézeteit népszerűsítse.

Rainer szerint Magyarországon veszélyben van az akadémiai függetlenség is csak úgy mint minden, a kormánytól független közösség - utalt az MTA körüli eseményekre.

Forrás: Napi.hu