Orbán Viktor be szokott avatkozni más országok választásába

HírKlikk 2023. december 8. 14:25 2023. dec. 8. 14:25

Rogánék Szlovákiában is tolták a migránsellenes reklámokat, pörögtek a magyar közpénzből finanszírozott videók a szlovák választási kampányban.

Arra hivatkozva fogadná el az Orbán-kormány a szuverenitás-védelminek nevezett törvényt, hogy megakadályozza, hogy külföldiek beleavatkozzanak a magyar közügyekbe, és befolyásolják a magyar választásokat. Ehhez képest az elmúlt években többször előfordult, hogy a magyar miniszterelnök vagy a hozzá közelállók akár anyagilag is segítették Orbán Viktor külföldi szövetségeseit.

A Szabad Európa új bizonyítékot talált arra, hogy szeptember végén a Rogán-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda Szlovákiában hirdetett egy migránsellenes videót. A kampány utolsó napjaiban tehát a szlovák nézőkhöz is eljutott a magyar kormány videója. Erről a videóról van szó.

Ez azért is érdekes, mert a választások előtt hirtelen nagyobb számban jelentek meg migránsok Dél-Szlovákiában, ez pedig jól jött a populista pártoknak – köztük Orbán szövetségesének, Robert Ficónak. Fico azonnal a határok lezárását követelte, más szlovák politikusok pedig azt vetették fel, hogy a magyar hatóságok terelhették az illegális migránsokat Szlovákia felé, hogy növeljék a bevándorlásellenes pártok népszerűségét. A választásokat végül Robert Fico pártja, a Smer-SD nyerte.

(A kiemelt képen Orbán és Fico.)

Forrás: Szabad Európa


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom