Orbán Viktor fontos döntésre jutott

Lendvai Ildikó 2021. január 15. 17:35 2021. jan. 15. 17:35

Egy stadionnal kevesebb, de reményei szerint egy megnyert generációval több.

Egy olyannal, a 25-ön aluliakkal, ahol egyébként pocsékul állnak: van, ahol a Kétfarkú Kutya is megelőzi őket. Ebben a nemzedékben a Fidesz-listának 20, az egyesült ellenzéknek 40 százalék támogatása van.

Orbán meghirdette tehát, hogy 2022-től a 25-ön aluliak keresete az átlagbérig szja-mentes. Ez számításai szerint 130-150 milliárdba kerül, hozzávetőleg annyiba, amennyiért Mészáros Lőrinc az atlétikai stadiont építi. A Puskás stadion 40 milliárddal többe volt nekünk.

Nem is kérdés: ennek a pénznek sokkal jobb helye van a fiataloknál, mint Mészároséknál. Tehát örülök, még ha a korosztálynak csak egy része dolgozik is, a hvg.hu adatai szerint összesen 280.000-en, gyakran minimálbérért. A többi 18-20-25 éves koráig tanul.

De ha azt akarjuk, hogy a pályakezdők többet keressenek, akkor alapvetően a képzettségük növelésére van szükség. Mert akkor lehet magasabb jövedelmük, mondjuk 26 évesen is. Nagyon gyorsan vissza kellene tehát állítani a 18 éves korig szóló tankötelezettséget, tartalommal megtölteni és továbbtanulásra alkalmassá tenni a lebutított szakképzést, nem szűkíteni, hanem bővíteni az egyetemre, főiskolába jutás lehetőségét. Például úgy, hogy néhány káder kuratóriumi tagsága kedvéért nem adjuk magánalapítványok kezébe a felsőoktatást. És ha lehet, eltávolítani Parragh László kamarai elnököt és tanácsait az oktatás közeléből.

Annak egyébként általában is örülnék, ha a legalacsonyabb béreket nem sújtaná adóteher. Senkinél. Csak emlékeztetnék: 2010 előtt a minimálbér adómentes volt, és az adókedvezmény csak az átlagbér fölött vezetődött ki. A minimálbér adómentességét a Fidesz szüntette meg. Most egyetlen generációban ehhez hasonló rendszer tér vissza. De nem millióknál, hanem csak 280.000-nél. Akiknek nagyon kell a szavazata.