Orbán Viktor Magyarországával ijesztget a brit történész

HírKlikk 2019. szeptember 17. 14:06 2019. szept. 17. 14:06

Timothy Garton Ash, brit történész, az oxfordi egyetem professzora a The Telegraph Indiaban megjelent véleménycikkében, amelyet a Klubrádió szemlézett, a Brexit lehetséges forgatókönyveiről ír. Szerinte válaszút elé érkezhet a demokrácia Nagy Britanniában, hazája vagy a nacionalista populista hordához fog tartozni vagy a brit demokrácia megerősödve, győztesen kerül ki a küzdelemből.

Utóbbi forgatókönyv megvalósulásához nemcsak a britek bölcs belátására van szükség, hanem az általában alkalmazott taktikai szavazás helyett, egzisztenciális szavazásra a a leendő választásokon. Ha nem így lesz, a szigetország talán rosszabb helyzetbe kerül, mint Orbán Viktor Magyarországa, vagy Donald Trump amerikai elnök áldozatául esik, aki át akarja alakítani a világrendet.

Megjegyzi, hogy magyar vagy akár török és orosz mértékkel nézve a brit populista politika még messze van ezektől, de ami a Westminsterben történt, az egyenesen sokkoló. Szerinte, ha Boris Johnson miniszterelnök nem tartja magát az alku nélküli uniós kilépés elvetéséhez, akkor törvényt sért, és egyenesen börtönbe kerül.

Végigfut a referendum illetve az általános választások lehetséges forgatókönyvein, s végül oda lyukad ki Timothy Garton Ash, hogy megvan az esély, s ez feltehetően az utolsó, hogy a sérülékeny demokráciák képesek legyenek végérvényesen visszaszorítani a világtrenddé vált nacionalista populizmust.

Forrás: Klubrádió