Orbán Viktor Putyin ügynöke

Kardos Ernő 2019. november 20. 07:34 2019. nov. 20. 07:34

Farkasra bízza a nyájat az Európai Parlament, amikor elfogadja, hogy a magyar kormányfő embere, Várhelyi Olivér legyen a bővítési biztos. A jelölt ugyanis olyan ragadozó, aki bár megígéri, hogy vegetáriánus lesz, de természete ezt megakadályozza – írja bejegyzésében Magyar Bálint, aki a Hírklikknek adott nyilatkozatában azt is elmondja, hogy Orbán Viktor nem véletlenül választotta ki Várhelyit.

- Miközben ön meglehetősen kritikus Várhelyi Olivérrel, a leendő bővítési és szomszédságért felelős biztos meggyőzte az uniós képviselőket, hogy ő bizony független és nem fogad el utasítást egyetlen kormánytól, még Orbán Viktortól sem. Ezt Várhelyi írásba is adta, ön mégsem hiszi el?

- Mégpedig azért nem, mert Orbán Viktor rendszerének egyetlen felelős posztján sincs független személyiség. A kormányfő ugyanis már régen felszámolt minden személyi és intézményi autonómiát. Tőle független, szuverén jelöltet akkor sem találna, ha komolyan keresne. Így ajánlani sem tud. Egyébként a Fidesz már a ’94-es országgyűlési kampány során is pszichológust alkalmazott arra, hogy a potenciális jelöltek közül a pártvezetés az autonóm személyiségeket kiszűrje, eltávolítsa. Ma pedig már minden pozícióban engedelmes, a keresztapához hű és lojális személy foglal helyet.

- Magyarországon az intézmények – benne az ügyészség, az alkotmánybírák, a médiairányítás, jegybank – valóban nem függetlenek, de az unió teljes mértékben az. Márpedig Várhelyi onnan kapja majd a fizetését, s a főnöke is ott van. Ez sem győzi meg?

- Kétségtelen, az intézményi kötések elég erősek, de ezek nem akadályozzák meg, hogy Várhelyi Olivér szolgálatokat tegyen Orbán Viktornak. A feladatok jórészt a Nyugat-Balkánon, illetve Moldávia, Ukrajna, Grúzia területén lesznek, a felsorolt területek intenzív orosz befolyásolás alatt vannak, vagy a jövőben oda tartoznak majd. Továbbá azt is állítom, hogy az uniós biztos a magyar diplomáciával karöltve képes lenne arra, hogy Orbán Viktor érdekeinek megfelelően az Európai Unió érdekeivel ellentétesen cselekedjen. Ezért is állítom azt, hogy az unió megbízottjaként erre a területre nem célszerű olyan ország képviselőjét küldeni, amely az elmúlt időszakban az oroszok ügynökeként tevékenykedett. Jelen pillanatban viszont Orbán Putyin ügynökeként tevékenykedik az unión belül.

- Vagyis azt tartja problémának, hogy a magyar kormány bővítési és szomszédságpolitikája gyökeresen eltér az Európai Unióétól, s félő, hogy a magyar biztos inkább az orbáni elképzeléseket valósítja meg?

- Igen, ezért tartottam eleve elhibázottnak, hogy Magyarországnak ezt a portfóliót ajánlották. Ugyanis egyértelműen látszik az, hogy a középhatalmi ábrándokat kergető Orbán Viktor már ma is eleve elfogadhatatlan eszközöket alkalmaz a környező országokban. Az oligarchái révén korrupciós pénzekből lényegében már ma is beavatkozik Szlovénia, vagy Macedónia média-viszonyaiba, s a felvásárolt szerkesztőségekkel a belpolitikai erőviszonyokat is képes formálni. Ezen kívül Orbán korrumpál Szerbiában, Romániában, Kárpátalján, hisz a vazallussá degradált magyar szervezeteken keresztül érvényesíti a Fidesz érdekeit. Illetve ahol ezt teheti, Putyin érdekeit is érvényre juttatja. Épp emiatt gondolom, öngyilkos lépés az Európai Unió részéről, hogy a szomszédság- és bővítéspolitikai biztosi pozíciót Magyarországra bízza. 

- Viszont egyre több helyről lehet hallani, hogy az Európai Unió leáll a bővítéssel, tehát hiába lesz bővítési biztos, úgysem lesz bővítés. Erről mi a véleménye?

- Ez szerintem rövidlátó taktika. Ugyanis Orbán Viktor, illetve Magyarország a következő években abban fog tetszelegni, hogy valójában egységes Európát szeretne, s szívesen beengedné a csatlakozni vágyókat. Miközben a célja valójában nem más, mint egy fél autokratákból álló, zsaroló blokk létrehozása, és kiterjesztése. Mégis olyan színben tűnik majd fel, mint a szőrös szívű Brüsszellel szemben fellépő, a periférián lévő országok és nemzetek valós képviselője.

- Ugyanakkor az is tény, hogy Navracsics Tibor igazságügyi miniszterként aktívan részt vett ugyan a jogállam leépítésében, oktatásért felelős biztosként már eltávolodott a Fidesz vezérkartától. Tehát van mód a függetlenség visszaszerzésére. Nem gondolja?

- Navracsics Tibor oktatásért felelős uniós biztosként mindvégig kettős játékot játszott. Igyekezett kiállni az uniós normák érdekében, de soha nem lépett fel a magyar közoktatás és a felsőoktatás autonómiájának felszámolása ellen. Nagyon halkan ugyan megszólalt, amikor a CEU-t kiebrudalták innen. Egyszerűen arról van szó, hogy az ötéves uniós megbízatás lejárta után is van élet, és ez Orbán Viktortól függ. Navracsics is megalázó helyzetek sorába ment bele, csak azért, hogy maradjon neki egy kis dinnyeföld, de mégsem tartottak már igényt a szolgálataira. Ezt nyilvánvalóan mérlegelni fogja Várhelyi Olivér is.

- Ámbár, ismétlem: ő az unióból kapja majd a fizetést, s a főnökei is az európai hierarchia csúcsán ülnek, nem beszélve gyanakvó parlamenti képviselőkről, akik szemmel tartják. Mi ez, ha nem kontroll?

- Ez a kontroll eddig nem akadályozta meg azt, hogy a börtönbüntetésre ítélt Nikola Gruevszki a magyar diplomácia segítségével – valószínű az oroszokkal együttműködve – meneküljön ki Macedóniából. Majd nálunk még menekültstátust is kapott. Ez felrúgása mindennek, amit uniós szabályoknak, normáknak gondolunk. Mindennek persze semmilyen következménye nem volt, pedig akkor még az uniós biztos nem is Orbán Viktor embere volt.  

- Ha az unión belül létrejönne az egységes keleti blokk, amelyre célzott, akkor annak milyen következménye lenne?

- Az unió saját sírját ássa meg, ha előbb bővít, és csak aztán mélyíti el az együttműködés rendszerét, de egyébként ennek a sírnak már így is a szélén állunk, hiszen ha olyan társasházhoz hasonlítjuk az Európai Uniót, amelyben a racionális döntéseket az önző őrültek vétózni, és blokkolni tudják, akkor térségünk soha nem lesz ütőképes politikai egység. Orbán vágya a V4-ek felpumpálásával, a lengyel-magyar szövetséggel, a fél autokrata rendszerek felé nyitással, illetve felajánlkozásával a Türk Tanács diktátorainak, mindez azt szolgálja, hogy egy olyan blokkot hozzon létre, amelyben hozzá hasonló autokrata vezetők vannak. Ez a tömb a nemzeti szuverenitás zászlaja alatt lényegében bűnöző államok zsarolási potenciálját védi az unión belüli viszonyokban, illetve az EU-val való kapcsolatukban. Ezért életveszélyes az, ha a magyar kormányfő embere Várhelyi Olivér lesz a szomszédsági és bővítési biztos. Ám gyanítom, hogy ez a döntés nem pusztán naiv lépés, hanem piszkos alkuk része.