Orbánék Lázáréknál

Föld S. Péter 2021. július 29. 17:40 2021. júl. 29. 17:40

A Magyar Narancs írta meg elsőként, hogy Orbán Viktor, feleségével, Lévai Anikóval Mezőhegyesen járt. A miniszterelnöki pár a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságban tett látogatást, Lázár János meghívására. Annyira titkolt volt ez a program, hogy Orbánnak még a sajtóhoz mindig nagyon készséges (ironizáltunk) sajtófőnöke, Havasi Bertalan sem adott felvilágosítást a látogatás okáról, részleteiről. Így azután akár azt is gondolhatnánk, hogy rokoni látogatással egybekötött magánjellegű eseményről volt szó, lévén Lévai Anikór rokoni kapcsolatban van a Lázár alá tartozó ménesbirtok vezérigazgatójával, Kovács Norberttel. Gondolhatnánk ezt is, de nem ezt gondoljuk.

A látogatásról egyébként nem hivatalos forrásból, hanem a helyi emberektől értesült a Magyar Narancs. Orbánék megtekintették a mezőhegyesi ménest, a vetőmagüzemet, a tehenészetet és az új iskolát is. Hogy mennyire voltak elégedettek a látottakkal és egyáltalán, érdekelték-e őket a látnivalók, azt nem kötötték a nyilvánosság orrára. Az viszont érdekes, hogy szintén a helyiek beszámolója szerint, az illusztris vendégek több helyen úgy gyönyörködtek a látnivalókban, hogy ki sem szálltak a terepjáróból.

Lázár János különös figurája a magyar közéletnek. Sok különös figura mozog persze ebben a közegben, de Lázár jelene és jövője talán még a többiekénél s rejtélyesebb. Hódmezővásárhely polgármestereként ismerte meg őt a köz dolgai iránt érdeklődő nagyközönség, majd kancelláriaminiszter lett, és ebben a minőségében jelentős befolyásra tett szert. Korabeli források szerint rajta keresztül lehetett eljutni Orbánhoz, ő tudott kijárni ügyeket a miniszterelnöknél. Idővel önjáró lett, ami persze Orbánnak is szemet szúrt, ezért aztán száműzte Lázárt a végekre, van ott is teendő, több is, mint elég.

Miközben Lázár látszólag kegyvesztett lett, nem fosztották meg minden hatalmától. Új feladatoklat kapott, nem igazán nagy horderejűket, de olyanokat, amelyek jelentéktelennek sem mondhatók. És az egykori vásárhelyi polgármester, aki ma a térség országgyűlési képviselője, valamint a mezőhegyesi ménesbirtok kormánybiztosa, időnként azzal is szívesen dicsekszik, hogy Orbán aludt már az ő házában, például, amikor Szerbiába, a Vajdaságba utazott.

Ezúttal azonban feleségestül érkezett a miniszterelnök. Lehet, Lévai Anikó jelenléte elterelő hadművelet, ezzel kívántak családi jelleget adni egy, a ménesbirtok ügyeinél is fontosabb megbeszélésnek. Hogy neve legyen a gyereknek: amíg, ahogyan az rendes magyar családoknál szokás, az urak elrendezik a világ és Magyarország dolgait, addig az asszonyok kötésmintákat és recepteket cserélnek egymással.

És persze az sem kizárt, hogy teljesen fölösleges bármi mögöttest sejteni Orbánék látogatása kapcsán: egyszerűen annyi történt, hogy két baráti házaspár, kiszabadulva a pandémia fohságából, végre talált időt arra, hogy találkozzanak egymással. Örüljenek, hogy maszk nélkül beszélgethetnek, és attól sem kellett tartaniuk, hogy a mezőhegyesei ménes sok kiváló paripája mellett egy Pegasus is feltűnik a közelben.