Orbánnak innen már csak lefelé van út

HírKlikk 2023. december 14. 17:00 2023. dec. 14. 17:00

Orbán Viktor elért a zenitre, innen lefelé vezet az útja – vélekedik a német gazdasági szaklap.

A szerző szerint a magyar miniszterelnök a vétóval való fenyegetőzéssel uralja ugyan a csütörtökön kezdődő csúcsot, de befolyásának hamarosan elérkezhet a vége, mert reális veszéllyé vált számára a szavazati jog megvonása.

Orbánnak megint sikerült elérnie, hogy minden körülötte forog, és mindenki könyörög neki, hogy ne akadályozza meg az Ukrajnával kapcsolatban tervezett döntéseket, Európa üzenetét – fogalmaz a német gazdasági szaklap, a Handelsblatt

A vétó hatalma olyan különleges státust biztosít Orbánnak, amely Magyarország unión belüli jelentőségét messze felülmúlja.

A többi kormány engedett ennek, és rábírta a bizottságot, hogy a befagyasztott pénzekből mintegy tízmilliárdot szabadítson fel, hogy így próbálja kegyes hangulatba hozni Orbánt.

Ám nagyon sok érv szól amellett, hogy Orbán ezen a csúcsértekezleten a zenitre ér: Donald Tusk varsói hivatalba lépése döntő mértékben megváltoztatja a hatalom struktúráját az Európai Tanácsban. Az elmúlt években ugyanis a PiS kormányzása alatt a nagy szomszéd védőernyőt tartott a budapesti autokrata fölé. Erre a támogatásra azonban Orbán a továbbiakban nem számíthat: az Európa-barát Tusk ugyanúgy elítéli Orbán destruktív magatartását, mint a többi tagállam vezetői.

Amennyiben Orbán továbbra is ilyen szégyentelenül használja ki a vétójogát arra, hogy kárt okozzon az egész uniónak, azzal kell számolnia, hogy a többi 26 tagállam vezetői megvonják tőle a szavazati jogot. Erre az uniós szerződések úgynevezett 7. cikkelye ad lehetőséget abban az esetben, ha a tanács megállapítja az alapvető európai értékek tartós megsértését.

A kormányfőkben nagy a gátlás, hogy fellépjenek egyik kollégájuk ellen. Ám a tanácsban Orbán ellen fordult a hangulat. Már nem fogadják el szótlanul a Putyinnal szemben gyakorolt gesztusokat és azt, hogy szabotálja Ukrajna segítését. Orbánnak ezért nagyon oda kell figyelnie: Tusk hivatalba lépésével a helyzet állása 26:1 – írta a lap.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom