Orbánnak már csak fapadosra futja

Föld S. Péter 2019. július 19. 10:07 2019. júl. 19. 10:07

Sajtóhírek szerint sokkolta hétfőn este a légiutaskísérőket, amikor meglátták Orbán Viktort a Milánóból Budapestre közlekedő járaton. A miniszterelnök ugyanis egy fapados járaton utazott haza, két lányával, testőrök és az ilyenkor szokásos felhajtás nélkül. Még az elsőbbségi beszállás lehetőségét sem vette igénybe, türelmesen várakozott a sorára. A gépre felszállva folytatódott a különös történet, szavahihető szemtanúk szerint a miniszterelnök saját kezűleg tolta be az ülés fölötti csomagtérbe a táskáját.

Arról sajnos nem szól a beszámoló, hogyan fogadták az utasok Orbánt. Autogramot kértek tőle, mint a sztároktól szokás, lapogatták a vállát, esetleg épp ellenkezőleg: elhúzódtak mellőle, mert senki nem akart a közelében lenni. Egyedül annyi látszik biztosnak, hogy az utaskísérők „sokkot kaptak”, amit szerencsére nem szó szerint kell érteni, vegyük úgy, hogy ez egy újságírói túlzás, és arról van szó, hogy a személyzet tagjai kissé berezeltek, mert nem voltak felkészítve arra, mit kell tenniük abban az esetben, ha feltűnik a közelben egy miniszterelnök.

Ez persze legyen az ő problémájuk, nyilván erre is megvan a megfelelő szakmai protokoll, hogyan kell kezelni az ilyen eseteket. Nekünk, többi magyaroknak viszont egy üzenettel egyenértékű ez a történet. Ez az üzenet arról szól, hogy nem igazak az Orbánnal kapcsolatos mindenféle mendemondák. Hogy különrepülőn furikáztatja magát, hol a honvédség számára vásárolt géppel, hogy valamelyik tehetős barátja hálálja meg neki, hogy a NER rendes volt hozzá és súlyos milliárdokkal segítette a boldogulását. És most azt is a saját szemükkel láthatták az utastársak, az is csak légből kapott híresztelés, hogy a felcsúti gázszerelőből lett milliárdos Mészáros Lőrinc vagyona valójában a miniszterelnöké. Ha Orbán tényleg milliárdos lenne, mint ahogyan azt sokan gondolják, nem utazna fapadoson a lányaival, ha mehetnékje támad, vagy, mint Orbán esetében, jöhetnéke, akkor különgéppel utazna, de minimum valamelyik drága légitársaság legelőkelőbb szolgáltatását venné igénybe.

Sorolhatnánk hosszan, mennyi tévhitet oszlatott el Orbán Viktorral kapcsolatban ez a fapados utazás, de nem tesszük. Arról van szó ugyanis, hogy a Fidesz köreiben felismerték: egyre több embert irritál az ország vezetőinek indokolatlan mértékű gazdagodása, és ezért azt igyekeznek kommunikálni, hogy Orbán Viktor szegény és puritán, éppen olyan, mint bárki más. Ha kell sorban áll az orvosi rendelőben, és a többi várakozóval együtt szidja az egészségügyet, velük együtt zúgolódik, hogy kevés a nővér, az orvos, nincs elég gyógyszer és hosszúak a várólisták.

Ez várható mostantól, hogy mindenki láthassa, nem igaz, hogy a hatalom fura urai szétlopják az országot. Hála az akkori sajtóirányításnak, Kádár Jánosról is egy igen puritán kép élt az emberekben. Igaz, Orbánnal ellentétben Kádár nem a focit, hanem a sakkot kultiválta. Kinek mi jön be. Ami viszont tény: Kádár hobbijához elég volt sakktábla, 16 sötét és 16 világos bábúval - nem kellett hozzá stadionokat építeni.