Orbánnak nincsenek érvei, miért akadályozza Ukrajna támogatását

HírKlikk 2023. december 12. 17:40 2023. dec. 12. 17:40

Magyarország Ukrajna támogatásának bővítése ellen beígért vétója „nem töri meg az EU egységét” ebben bízik Joseph Borrell, az EU külpolitikai főmegbízottja.

Borell a külügyminiszteri értekezletre érkezvén, a sajtó képviselői előtt leszögezte, „Remélem, nem törik meg az EU egysége, mert most nem gyengítenünk, hanem erősítenünk kell az Ukrajnának nyújtott támogatást” – értékelte a tájékoztatót az Euractiv brüsszeli hírportál.

Megerősítette, hogy a téma szerepel a csúcs napirendjén, és emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel, és vasárnap Argentínában Volodimir Zeleszkij ukrán államfővel is.

Zelenszkij a rövid beszélgetésről hétfőn azt mondta: „európai ügyekről volt szó”.

Orbán kormánya többször jelezte már, hogy az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdése ellen szavaz majd, és követeli a Kijevnek nyújtott katonai támogatás leállítását is.

Hétfőn a tagállamok külügyminiszterei ukrán kollégájukkal tárgyaltak az Ukrajnának szánt támogatásról.  

A jelentések kiemelték, hogy különösen a balti államok külügyminiszterei bírálták Magyarországot a kilátásba helyezett vétó miatt. Margus Tsahkna észt miniszter rámutatott, hogy Magyarországnak nincsenek érvei arra, hogy miért akarja megakadályozni a csatlakozási tárgyalások megkezdését és az újabb támogatást. Krisjanis Karins lett miniszter „kihívásnak” minősítette a magyar álláspontot, és azt mondta, „Az a dolgunk, hogy megtaláljuk a megoldást. Elina Valtonen, a finn diplomácia vezetője nem aggódik, „bár Magyarország utóbbi időben mutatott pozíciója rendkívül sajnálatos”. Hangsúlyozta, hogy nem szabad belemenni alkudozásba, vagy a gyengeség jeleit mutatni. „Döntő jelentőségű, hogy támogassuk Ukrajnát mindaddig, amíg csak szükséges. És nem csak Ukrajna miatt, hanem magunk miatt is”.     



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom