Örülhetünk, a Gazdasági Versenyhivatal elégedett önmagával

HírKlikk 2024. március 9. 10:30 2024. márc. 9. 10:30

„Magát fényezi a GVH az inflációval kapcsolatban” címmel jelent meg egy írás a Menedzser Fórum című portálon. Az apropó egy közlemény, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal által pénteken közzétett februári inflációs gyorsjelentés kapcsán tett közzé a Gazdasági Versenyhivatal.

A célzott kormányzati intézkedések és a jegybank lépései mellett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) aktív beavatkozásainak, így az online árfigyelő rendszernek is köszönhető az élelmiszer-infláció mérséklése – idézi a GVH közleményét az Mfor. Hangsúlyozták, hogy az online árfigyelő az idén is folyamatosan elérhető, a GVH által működtetett rendszer továbbra is biztosítja az árak összehasonlíthatóságát és hozzájárul azok kordában tartásához.

Az árfigyelőben a 2023. július 1-jei indulása óta megfigyelt 62 termékkategória döntő többségében csökkentek az átlagárak, egyes termékeknél 20-30-40 százalékkal – állítja a GVH, emlékeztetve arra is, hogy az idén januártól újabb 16 termékkategóriával bővült a rendszer, s így már 78 termékkategóriában – ami napi szinten csaknem 2000 különböző élelmiszerterméket jelent – hasonlíthatják össze a boltokra szűkített árakat a vásárlók.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a GVH közleménye persze megfeledkezik az infláció mértékét komolyan befolyásoló tényezőről, ami szakemberek szerint is nagyban hozzájárul a drágulás ütemének fékeződéséhez. Ez nem más, mint a magas bázis. Mint a februári inflációs adat kapcsán a Hírklikknek nyilatkozott Katona Tamás, korábbi KSH-elnök rámutatott:  az élelmiszerárak most februárban ugyan csak 2,2 százalékkal emelkedtek tavaly februárhoz képest, ám két év alatt még ezzel együtt is majdnem 50 százalékos volt a drágulás üteme, miután tavaly februárban 44,4 százalékkal kellett többet fizetni az élelmiszerekért, mint 2022. februárjában. (Egyébként pedig ugyanez érvényes az általános inflációra, az akkori 25,4 és a mostani 3,7 százalékos dinamika miatt csaknem a harmadával kerül többe most az élet, mint két éve.)