Palotás János: az „úgysem” lelkülete bénítja meg az ellenzéket

HírKlikk 2023. szeptember 12. 08:20 2023. szept. 12. 08:20

Az ellenzék felejtse végre el, hogy „úgysem sikerülhet” – javasolta Palotás János rendszerváltó politikus a Klikk TV Tíz című műsorában. A beszélgetésben a közgazdász ismertette azt a kezdeményezését, amely szerint az Európai Bizottságon keresztül az ellenzéknek együttesen el kellene érnie, hogy az európai parlamenti választás egy szabadabb és demokratikusabb törvényi, közigazgatási környezetben valósulhasson meg itthon.

„Nagyon sok olyan törvényjavaslatot adtam be a parlamentben 1990-1994 között, amelyekről azt mondták, hogy az nem lehetséges, ma már mégis élő törvények. A gondolat meg tud születni korábban, de ahhoz, hogy elterjedjen, mindenképpen idő kell” – fogalmazta meg évtizedes közéleti és tudományos tapasztalatát Palotás János egykori országgyűlési képviselő, közgazdász, arra válaszul, hogy egyelőre szkeptikusan fogadták kezdeményezését a pártok.

A korábbi politikus még augusztus 20-án a Népszava hasábjain megjelentett cikkében fordult az ellenzéki pártokhoz azért, hogy azok forduljanak panasszal az Európai Bizottsághoz az eltorzult magyar választási rendszer miatt. Soron kívüli kötelezettségszegési eljárás indításának kérelmezésén túl, azt is bele kellene fogalmazni ebbe a folyamodványba, hogy a vezető uniós testület mit szabjon ki a magyar kormányra, ha a választás tisztaságát nem akarja szavatolni. Ezzel pedig párhuzamosan az ellenzéki pártoknak az Európai Parlamentet egy petíción keresztül arra kellene kérni, hogy az sürgesse meg az Európai Bizottság döntését az ügyben. Palotás János szeptember 25-ére Szikragyújtás címmel egy rendezvényt is szervez, azzal a céllal, hogy ötletét felhangosítsa.

De hát a választások tagállami belügyek! – érkezik sok helyről a reakció, amit azonban a közgazdász másképp lát, hiszen a választói jog csorbítatlan gyakorlása uniós jog is, és az az ország, amely eltorzítja a szabad választásokat, az uniós jogot is sért. Végképp nem nevezhető azonban pusztán nemzeti belügynek az európai parlamenti választás, amely esetében az egyes tagállamok csak lebonyolítók – érvelt a műsorban kezdeményezése mellett Palotás János. A volt politikus példaként a torz hazai médiaviszonyokat és a hazug pártpropagandára szűkülő tájékoztatást nevezte meg, miben is ragadhatók meg a magyar választások demokratikusságának korlátai. Ahhoz, hogy a választójogom gyakorolni tudjam, ugyanis ismernem kell az alternatívákat, márpedig ha azt nem ismerhetem meg vagy csak hazug információkhoz juthatok hozzá, akkor a jogom is sérül. De a demokratizmust csorbítja az is, ahogy a kormány különbséget tesz külföldön élő és magyar lakcímmel nem rendelkező, valamint a külföldön élő, de magyar lakcímmel rendelkező választók között (utóbbiak nem adhatják le szavazatukat levélben).

Tegyük fel, az ellenzéki pártok megfogadják Palotás János tanácsát, és kérvénnyel fordulnak az Európai Bizottsághoz, amely aztán kötelezi is a magyar kormányt, hogy alakítsa igazságosabbá a választási környezetet idehaza. Végig lehet azt a rengeteg szükséges változtatást zongorázni jövő júniusig? – tette fel a kérdést Bolgár György. Palotás János válaszul felvetette, talán az érzékenyebb pont az, hogy a kormány ilyesfajta ajánlásokat végre akarna-e hajtani egyáltalán. Abban az esetben ugyanis „nagyon nagy fiaskót kapna a kormány” a 2024-es európai parlamenti választásokon igen nagy valószínűség szerint – mondta.

Palotás János azzal az eshetőséggel is számolt ötlete kidolgozásakor, hogy az Európai Bizottság olyan szigorral lépne fel a magyar kormánnyal szemben, ha az nem módosít a választási szabályozáson, akkor akár érvényteleníthetné a magyar állam által lebonyolított EU-s voksolást. Mondván, tessék teljesíteni a követelményeket, akkor beülhet a megválasztott 21 magyar EU-s az európai parlamentbe, akár egy késleltetett időpontban – ez egy komoly figyelemfelkeltő fejlemény volna, amely a magyar társadalmat is szembesítené azzal, hogy nincs minden rendben. Mindez ráadásul úgy történne – érvelt Palotás János –, hogy az ország polgárai még ma is 70-80 százalékban unió-pártiak.

Amennyiben az ellenzéki pártok kezdeményezésére az EU-nak sikerülne rákényszerítenie az Orbán-kormányt, hogy állítsa helyre a demokratikus választási környezetet, azok után sokkal nehezebb volna az országgyűlési választásokat a régi, rossz rend szerint végrehajtania.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy veszíteni nem lehet rajta” – érvelt tovább ötlete mellett Palotás János. „Ha az ellenzék ezt az elképzelést képviseli következetesen, összefogva, nagyon határozottan, nem tud rajta veszíteni” – nyomatékosította. „Hogy eléri-e a végső célt, és lesz-e egy szabad választás 2024-ben, amely mintája lehet a 2026-os nemzeti választásnak, azt nem tudom, de azt sem tartom kizártnak. Meg lehet csinálni” – folytatta Palotás, majd hozzátette, hogy veszíteni csak az Orbán-rendszer tud rajta.

A szenvedélyes érvelés mellett a korábbi politikus még egy lelki hozzáállás elsajátítására is bátorította a nézőket. Az ugyanis nem járja, hogy az ellenzékiek egyszerre vallják azt, hogy a választások lebonyolítása Magyarországon nem demokratikus, mégsem tesznek semmit, mert minden kezdeményezést kifogásolnak. „Van olyan fogyatékosság, amely bizonyos szempontból az életben jó is lehet: a ’nem, mert úgysem’ típusú megfogalmazásokra süketté kell válni! Aki nem akar csinálni semmit, nem tud csinálni semmit, és azt indokolja, hogy amit tehetne, miért nem fog sikerülni, az nem ér annyi időt, hogy meghallgasd” – üzente Palotás János.

A Klikk TV Tíz című műsora ide kattintva nézhető meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom