Elmosta az árvíz a Fidesz kihelyezett frakcióülését

Föld S. Péter 2024. szeptember 20. 15:20 2024. szept. 20. 15:20

„Az árvízi helyzetre tekintettel a kormánypártok jövő hét keddre és szerdára tervezett kihelyezett frakcióülését elhalasztjuk” – jelentette be a Facebookon Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. „Most az a legfontosabb feladat, hogy Magyarország sikeresen védekezzen az árvízzel szemben, ezért a kormány tagjainak és a képviselőknek is ezen kell dolgozniuk. Minden más ráér utána.”

A közvélemény tehát Kocsis frakcióvezető Facebook oldaláról értesült arról, hogy az idén ősszel nem igazítják el élőben a Fidesz prominenseit, így aztán a képviselők és a kormánytagok nem kapják meg személyesen Orbán Viktortól az útravalót, amellyel nekivághatnak az előttünk álló, nem könnyű időszaknak. (Nem sokkal korábban, a Fidesz kötcsei piknikjén a miniszterelnök arról beszélt, hogy megváltozott a belpolitikai erőtér, amin nem lehet mást érteni, minthogy új, a Fideszre minden korábbinál veszélyesebbnek látszó ellenfél tűnt fel a politikai horizonton.) Mindemellett a gazdaság számai is rosszul állnak és bár az ígéretek szerint jövőre jobb lesz, Orbán Viktornak azért volna mit mondania az övéinek. A Duna áradása azonban keresztülhúzta a Fidesz-frakció számításait, s ha máshonnan nem, a Tanú című film Pelikán gátőrétől tudjuk, hogy „a Dunára figyelni kell! Mer' a Duna az jön".

Legutóbb az idén februárban üléseztek kihelyezetten a Fidesz képviselői, akkor a Balatonalmádiban található, Mészáros Lőrinc érdekeltségéhez tartozó Hunguest BÁL Resort hotelben szállásolták el őket. Az ott eltöltött két éjszakáért, valamint az étkezésre összesen nettó 30,1 millió forintot fizettek ki Orbán Viktor gyerekkori barátjának, a gázszerelőből milliárdossá lett nagyvállalkozónak. 

Aki sokallja az összeget, azt megnyugtatjuk: nem ez volt az elmúlt évek legdrágább fideszes kihelyezett frakcióülése. Egy évvel korábban, 2023 februárjában, a parlament tavaszi ülésszakának kezdete előtt Balatonfüreden 35 millióba került a szállás és az étkezés. (Az elmúlt négy esztendőben több mint negyedmilliárd, pontosabban 254 415 248 forintot költött a Fidesz-frakció a kihelyezett frakcióülésekre.)

Sokba van nekünk a Fidesz, de megéri a pénzünket. Még akkor is, ha a korábbi helyszíneket rendre lezárták a kíváncsiskodók elől, így azok a magyarok, akik nem tagjai a Fidesz-frakciónak és a párt szellemi holdudvarához sem tartoznak, csupán a párt központi lapjából, a minden fronton bevethető Magyar Nemzetből tudhatták meg, hogy a miniszterelnök szerint melyek az előttünk álló legfontosabb feladatok. A tavaly februári, füredi összejövetelen például a szomszédságunkban zajló, akkor épp egy éve tartó orosz-ukrán háború tanulságait elemezte Orbán Viktor. Elmondta, hogy „nem szurkolunk senkinek, mert ennek a háborúnak nem lehet győztese. Nem győzhet Oroszország, mert Ukrajna mögött felsorakozott az egész nyugati világ. Oroszország pedig atomhatalom, és egy atomhatalmat nem lehet sarokba szorítani, mert atomháborút robbanthat ki." A miniszterelnök mindemellett a Fidesz-KDNP ellenfeleit is megnevezte, jelesül „a háborúpárti nemzetközi érdekcsoportokat – amelyek a Biden-adminisztrációból, a háborúpárti brüsszeli bürokratákból és háborúpárti politikusokból állnak –, a Gyurcsány vezette dollárbaloldalt", amit Orbán Viktor szerint kilóra megvettek, és csak azt teszik, amit a megbízóik kérnek. Harmadik csoportként a nemzetközi spekulánsokat említette, akik „a háborús időkben haszonra akarnak szert tenni.”

A két kormánypárti frakció, valamint a kormány tagjai egyébként tavaly szeptemberben már tanácskoztak Esztergomban, akkor szerencsére semmilyen külső körülmény – árvíz, a belpolitikai erőtér megváltozása – nem gátolta meg a fideszes politikusokat, hogy hitet tegyenek az ország töretlen fejlődését biztosító cselekvési program mellett. Ennek a személyes ismerkedésnek és a barátságok elmélyítésére is alkalmas összejövetelnek most lőttek: Orbán és társai tanácskozás helyett a gátakon jeleskednek. Ami egyfelől nagyon helyénvaló, másfelől viszont felveti a kérdést: mi lesz így Magyarországgal, ha a nemzet élharcosai nem kedélyes kvaterkázás és felelős homlokráncolások közepette, hanem homokzsákpakolás közben fényképezkednek, honnan fogják tudni a Fidesz frakciójának tagjai, hogy Orbán Viktor milyen feladatokat jelöl ki a számukra? 

S bár a személyes találkozás varázsát semmi sem pótolhatja, a modern technikának köszönhetően, remélhetőleg így is minden mezei fideszes képviselőhöz eljut Orbán üzenete, jelesül az, hogy milyen kommunikációs és egyéb taktikákkal lehet bebiztosítani a hatalmat.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom