Parlamenti vésztörvényszék

Dr. Dávid Ferenc       2019. december 9. 12:33 2019. dec. 9. 12:33

Szerintem néha érdemes rögzíteni, hogy egy törvényjavaslat pontosan milyen körülmények között kerül a T. Ház elé. Hétfőn, 2019. december 9-én, reggel 8 óra 57 perckor – T/8441 számon – Semjén Zsolt benyújtotta „A Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatot. Az indítvány előterjesztője az univerzális Kásler professzor, akit néhány nap múlva már a nemzet szellemi kórboncnoka címet is viselheti.

Három perccel (!) később – tehát pontosan kilenc órakor – Semjén doktor a kormány nevében T/8441/1. számon – kivételes eljárást indítványozva – azt kérte a házelnöktől, hogy

a módosító javaslat benyújtására a kivételes eljárást elrendelő döntés meghozatalát követő három órán belül legyen lehetőség;

az összevont vitára december 10-én – utolsó napirendi pontként – kerüljön sor;

az összegző módosító javaslatról való döntésre december 11-én kerüljön sor;

a zárószavazás szintén 2019. december 11-én legyen.

A naprendi javaslat módosítását a törvényjavaslat mielőbbi elfogadásához fűződő kormányzati érdek indokolja” – ezzel zárja levelét Semjén. Világos beszéd.

A fenti sorok azt igazolják, hogy a magyar törvényhozás néhány napra átalakul vésztörvényszékké. A koholt vádakkal megtámadott magyar kulturális szférának szinte nincs védekezési lehetősége, hiszen a vérbírók már korábban döntöttek.  

A statárium alkalmazásával egyetlen eljárás keretében hozzák meg a súlyos ítéletet: fellebbezésre és kegyelemre nincs mód, az ítélet végrehajtására pedig haladéktalanul – esetünkben már szerdán – sor kerül. Kövér doktor türelmetlenül ül a postázóban, hogy minél hamarabb továbbíthassa a rapid módon elfogadott törvényt a Sándor-palota hallgatag horgászához aláírásra.

Ha jól dolgoznak a törvényszéki pribékek, legkésőbb advent negyedik vasárnapjára jogérvényessé válik a szellemi életről és a kultúráról hozott halálos ítélet. Jól jegyezzük meg: a Magyar Köztársaság Országgyűlése december 9-11. között rögtönítélő bírósággá züllött. Az indoklást nem érdemes figyelmesen olvasni, hiszen a súlyos ítélet már napokkal ezelőtt megszületett. Még lesz egy kis színjáték, aztán rövid vádbeszéd. A megtámadottak nevében, az ellenzék majd védekezik és érvel, de a „tekintetes bíróság”-ot ez abszolút nem érdekli. A döntnökök (és megbízóik) vért akarnak látni: pusztuljon az ellenség, pusztuljon a vádlottak által képviselt szemlélet és gondolkodásmód!

Az utolsó esély talán az, hogy ma este a vésztörvényszék potenciális áldozatainak és barátaiknak nagy tömege hangosan kiáltsa: elég volt! Ha sokan lesznek a Madách téren dühösen, akkor a rögtönítélő bíróság főnöke is visszakozni fog a „halálos ítélet”  végrehajtásától.