Példátlan lenne ha Orbán jelöltjét újra visszadobnák

HírKlikk 2019. november 12. 05:30 2019. nov. 12. 05:30

Az M1 aktuális csatorna hétfő esti adásában megszólaló politikai elemzők egybehangzó véleménye szerint bár elhúzódhat a folyamat, "átmennek" az Európai Bizottság új biztosjelöltjei a meghallgatásokon.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője azt mondta: nagy a valószínűsége annak, hogy az Európai Parlament jogi bizottságban nem fognak "gáncsoskodni" a jelöltekkel szemben, a politikai hatalmi alkuk ugyanis már lezajlottak. Úgy fogalmazott: az összeférhetetlenség hangsúlyozása a korábbi magyar jelölt, Trócsányi László esetében egyértelműen "politikai mondvacsinált ok" volt.

Az elemző az új magyar jelöltet, Várhelyi Olivért feddhetetlennek nevezte, hozzátéve: több évtizede szolgál az EU különböző intézményeiben, így az aktuálpolitikához nem volt köze.

Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője szerint példátlan lenne az EU történetében az, ha egy tagállam biztosjelöltjét másodszor is "visszadobnák". Hozzátette: 2017-ben hozták meg azt a szabályt, amely lehetővé teszi, hogy pénzügyi érdekeltségek és összeférhetetlenség miatt is vizsgálják a jelölteket, így most először alkalmazták a meghallgatásokon ezt a szűrőt.

A magyar biztosnak szánt bővítés- és szomszédságpolitikai portfóliót Párkányi Eszter nem csak a nyugat-balkáni országok integrációja szempontjából nevezte fontosnak. A Brexit után ugyanis a szomszédságpolitikába az Egyesült Királyság is beletartozhat majd, nem beszélve Ukrajnáról és Törökországról - mondta.

Forrás: MTI