Pénz és adósság nélkül marad Budapest

HírKlikk 2023. január 18. 18:00 2023. jan. 18. 18:00

A főváros infrastrukturális fejlesztésekre szeretett volna fejlesztési kölcsönt felvenni. Az Orbán-kormány ezt nem hagyta jóvá.

Az Orbán-kormány pénzügyileg még lélegzetvételhez sem engedi jutni a Karácsony Gergely vezette fővárost – írja a hvg.hu. A kormány pénzt nem ad az ellenzéki többségű városnak, de azt sem engedi, hogy eladósodjon.

Budapest összesen 62 milliárd forint hitelt kért a kormánytól. A Fővárosi Önkormányzat 32 milliárd forint fejlesztési hitelt kért 20 éves futamidőre. Ebből különböző infrastrukturális beruházások lettek volna finanszírozva. A kormány elütötte azt is, hogy a főváros közlekedési cége, a BKV további 30 milliárd forintnyi fejlesztési hitelt vegyen fel, 12 évre.

Törvény szerint az önkormányzatok, illetve az azok tulajdonában álló gazdasági társaságok csak akkor vehetnek fel hitelt, ha ahhoz a kormány előzetes hozzájárulását adja. Ez a gyakorlat kiszolgáltatottá teszi a hatalomnak az önkormányzatokat.

A Fővárosi Önkormányzat hosszú ideje várt erre a hitelfelvételi lehetőségre és többször is szeretett volna hitelt felvenni, de a kormány jóváhagyása mindig elmaradt.

A BKV nemcsak hitelt nem kap, de azt a pénzt sem, ami járna neki. Az államnak 12 milliárd forinttal kellene támogatni a budapesti tömegközlekedést, de ezt azonban az idén még nem tette meg. 

Forrás: hvg.hu