Péterffy Attila nem hagyja eladósítani a városát

HírKlikk 2020. január 18. 17:37 2020. jan. 18. 17:37

Pécs polgármestere összességében 23 milliárdos hiánnyal vette át a város vezetését, míg elődje 7 milliárdos pluszköltségről beszélt. Korrekt együttműködésre készül a kormánnyal, de nem hagyja anyagi kiszolgáltatottságban Pécset – biztonságos gazdasági stratégiának alapozott meg a választás óta eltelt negyedévben.

Pécsnek év végéig több mint nyolc és fél milliárd forintot kellene visszafizetnie az államnak az előző városvezetés által előidézett költségvetési hiány miatt érkezett kormányzati támogatás törlesztéseként. Mivel ezt kivitelezhetetlennek tartja, az adósság átütemezését kéri a kormánytól.

Péterffy Attila egy független pénzügyi cégre bízná az önkormányzat pénzügyi helyzetének pontos feltárását, azzal együtt, hogy az Államkincstár részéről is kontroll alatt van még a gazdálkodás átvilágítása. Nem hatalmi vitát akar eldönteni, hanem megkérdőjelezhetetlen adatokkal kívánja igazolni öt év múlva is a városvezetői tevékenységét s annak átláthatóságát:

„Nem sopánkodni szeretnék afölött, hogy mekkora hiányt hagyott itt az előző városvezetés. Intézkedéseket hoztunk és hozunk annak érdekében, hogy működőképes maradjon a város./.../ Engem nem zavar, hogy itt az Államkincstár, mert nem felelőtlen gazdálkodásra és városvezetésre készülök” – nyilatkozta a pecsma.hu portálnak.

Kiemelte, hogy az önkormányzati cégeknél komplex megoldást keresnek a gazdálkodás stabilizálása érdekében, aminek az is része, hogy meg akarják tartani a munkaerőt. Ennek elérésére középtávú, hároméves bérmegállapodásban gondolkoznak, mivel ez a munkáltatók és a munkavállalók számára is kiszámíthatóbb jövőt biztosít. De egyelőre nem bocsátkozik felelőtlen ígéretekbe:

„Fontosnak tartom leszögezni, hogy január 31-éig nem akarunk bérmegállapodást. A városi költségvetést legkésőbb március 15-éig kell törvény szerint elfogadni, amíg ez nincs meg, addig felelőtlenség lenne részemről ígérgetni.”

Arra a kérdésre, hogy milyen szempontok szerint cserélte le, illetve tartotta meg az önkormányzati cégek vezetését, a polgármester pragmatikus választ adott:  

„Sem az önkormányzatnál, sem az intézményeknél, sem a városi cégeknél nem volt és nem is lesz politikai tisztogatás. Minden egyes vezetőváltás esetében megvolt a racionális indok. A munkámat és minden egyes napomat vezérelvként a józan ész kíséri./.../ Az általunk kifogásolt és nyilvánosságra hozott döntéseik nem a köz érdekében születtek. Ilyen vezetőkre Pécsnek nincs szüksége. Az előző fideszes városvezetés nevezte ki őket, most nyilván próbálják takargatni azokat a hibákat, amiket elkövettek. Ezek a cégvezetők vélhetően a fideszes városvezetők utasításait hajtották végre, miközben tudniuk kellett, hogy ha valakiket jogi értelemben felelősségre fognak vonni, azok ők lesznek.”

Hozzátette, hogy a decemberben nyilvánosságra került túlárazott megbízások apropójaként elindított, az önkormányzati cégeket és intézményeket illető jogi átvilágításra félévet adott. Nem kíván abba a hibába esni, hogy a tevékenysége öt éven át csak a bosszúkeresésről szól. Amennyiben a vizsgálatok eredményei szankciókat kívánnak, azt természetesen megteszik s ezzel a számonkérést le is zárják.

Felmerült a kérdés, hogy tapasztalta-e az önkormányzati választás után tett miniszterelnöki nyilatkozat ellenkezőjét, miszerint nem lesz bosszú és nem fogják büntetni az ellenzéki vezetésű városokat. Pécs polgármestere tényszerűen válaszolt:

„Egyelőre nem érzékelek büntető szándékot sem az önkormányzattal, sem a cégeivel szemben. Ugyanakkor vannak finom jelek, amelyek azért figyelemreméltóak. Például érkezett egy kötbérigény a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől. A pécsi Zsolnay-gyár nem megfelelő volumenű termelése miatt 140 milliós kötbért kíván az önkormányzattal szemben érvényesíteni az állami cég. Jó sok évet kellett visszamenniük az időben ehhez./.../ Bár ezt nem tekintem barátságos lépésnek, mégsem mennék el odáig, hogy bosszút kiáltsak. Sőt, arra számítok, hogy az együttműködésről fog szólni az állam és a pécsi önkormányzat kapcsolata.”

Ezzel együtt az idei év legfontosabb feladatának azt tartja, hogy egyértelmű és világos választ kapjon a kérdésre: a magyar kormány és a pécsi önkormányzat tud-e együttműködni, és ha igen, milyen feltételek mentén. A következő öt évre azt a célt tűzi ki, hogy Pécset kimozdítsák arról a morális és gazdasági mélypontról, ahová került. Mindebbe szeretnék bevonni a pécsi polgárokat is – ennek lehetőségein még dolgoznak.

Választott ígéretéhez híven, eminens szándéka, hogy a város gazdálkodása átláthatóbb és költséghatékony legyen, hogy a város gazdasága ne sodródjon, hanem stratégiailag kijelölt irányba forduljon:

„Azt kívánnám, hogy érezzék a pécsiek: egy valódi közösséggé kovácsolódtak. Hogy politikai és egyéb nézetektől függetlenül, mindenki azért szorítson, hogy a város fejlődjön, boldogabbak legyünk és a gyerekeinknek végre tudjunk helyben perspektívát adni. A megosztottság-mentes közösség az, amit én kívánok” – nyilatkozta Péterffy Attila, Pécs polgármestere.