Pintér Sándor rendeletben korlátozza a pedagógusok mobilhasználatát is

HírKlikk 2024. szeptember 3. 10:30 2024. szept. 3. 10:30

Alig pár órával azután, hogy hétfőn este sokan tüntettek Budapesten, a Belügyminisztérium előtt, tiltakozva az ellen, hogy a megvonta a szaktárca a Madách Imre Gimnáziumot 24 éve vezető Mészáros Csaba igazgatói vezetői megbízatását, mondván, hogy szembeszegült a diákok iskolai mobilhasználatát betiltó szabállyal, újabb rendelet jelent meg kedden.

A Magyar Közlönyben közzétett, a belügyminiszter 40/2024. (IX. 2.) rendelete ugyan a címe szerint „a nevelő-oktató munka során alkalmazott tartalomszabályozók ismeretéről szóló, miniszter által elrendelhető képzés teljesítési kötelezettségéről” szól, de a Pintér Sándor belügyminiszter által aláírt utasítás utolsó pontja a diákok után a tanárok mobilhasználatát is korlátozza – írja a hvg.hu.

A rendelet – amely a kihirdetését követő napon, vagyis szeptember 4-én, szerdán lép hatályba – előírja, hogy „a pedagógus a tanórai és egyéb foglalkozások ideje alatt, valamint tanulói felügyelet ellátása során a birtokában lévő mobiltelefont és egyéb digitális, infokommunikációs eszközt a neveléssel-oktatással összefüggő célokra használhatja.” 

A korlátozástól kizárólag három esetben lehet eltérni: a köznevelési intézmény pedagógiai programjában szereplő, intézményen kívül szervezett programok alkalmával, valamint a használat a pedagógus vagy más életét, testi épségét vagy vagyonát közvetlenül fenyegető és más módon el nem hárítható veszély elhárítása érdekében, végül pedig akkor, ha szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésének elhárítása vagy elkövetése miatt kell segítséget kérni vagy ha a pedagógus vagy a gyermek, tanuló egészségügyi állapotára tekintettel ez szükséges.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom