Potápi: 30 éve vált újra demokratikussá Magyarország

HírKlikk 2020. október 18. 19:45 2020. okt. 18. 19:45

Magyarország a történelem során mindannyiszor talpra állt, levert forradalmak, vesztes világháborúk és megszállások után is képes volt a megújulásra – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap, Dombóváron.

Potápi Árpád János a Nemzeti összetartozás terének avatásán mondott beszédében hozzátette: 2020-ban, a nemzeti összetartozás évében nem csak a száz évvel ezelőtti trianoni békediktátumra emlékezünk, hanem arra is, hogy 30 éve vált újra demokratikussá Magyarország, tíz esztendeje pedig gyökeres fordulatot vett a nemzetpolitika.

„Ma is támogatjuk az állami szuverenitás elvét és a nemzeti közösségek önazonossága iránti, jogos igényeket egyaránt tiszteletben tartó, új közép-európai együttműködés megteremtését" – jelentette ki.

 Azt mondta: a száz éve történt népességi és gazdasági veszteségeket nem lehet pótolni, "de minden erőnkkel azon kell dolgozni, hogy megőrizzük azt, ami a magyaroké". Az ország és a nemzet határai nem esnek egybe, ezért is fontos, hogy Magyarország intézményes formában támogatást nyújtson a határon túli és a diaszpórában élő magyaroknak - húzta alá.

A város trianoni emlékművének helyet adó teret a Dombóvári Székely Kör, a Dombóvári Trianoni Emlékbizottság kezdeményezésére alakították ki a nemzetpolitikai államtitkárság és az önkormányzat támogatásával.

A korábban is itt állt turulszobor talapzatát felújították, és felavatták Varga Gábor szobrászművész rajta elhelyezett alkotását, amely az 1920-as békekonferencián a magyar delegációt vezető Apponyi Albertet ábrázolja, továbbá időkapszulát helyeztek el az építményben. Az új közterületen térkőminta idézi fel a történelmi Magyarországot, a közeli zöldterületen hamarosan a magyar címer mellett Horvátország, Szlavónia, Erdély és Fiume címerét helyezik el.

Forrás: MTI/Hírklikk