Pozitívan reagált a CEU Karácsony gesztusára

HírKlikk 2019. október 17. 16:34 2019. okt. 17. 16:34

„Bárcsak így gondolkodott volna Budapest korábbi főpolgármestere, amikor először támadták meg a CEU-t, lehet, akkor némileg másként alakultak volna a dolgok, mint ahogy végül alakultak” – reagált Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese Karácsony Gergely ma hivatalba lépett új budapesti főpolgármester bejelentésére, miszerint első teendői egyikeként levelet küld a CEU rektorának, s felajánlja a főváros partnerségét abban, hogy az egyetem – a jogszabályi keretek között – a lehető legtöbb tevékenységét őrizze meg Budapesten, megmentve a felhalmozott kulturális tőkét és tekintélyt. Ami tevékenységet csak tud Budapesten tart a CEU, s „ha a magyar programok valamilyen módon folytathatók lennének, akkor más helyzetet adódna, mintha a magyar részleg ellen is kormányzati összetűz zúdulna” – mondta Enyedi.

„Amellett, hogy igen jól esnek Karácsony Gergely szavai, nagyon nagy dolognak tartom, hogy Budapest főpolgármestere érti, hogy a CEU hasznára van a városnak” – mondta Enyedi Zsolt, aki azonban emlékeztetett arra, hogy az oktatás kormányzati hatáskör. „Ezért sajnos Budapest hozzáállása nagyon kis mértékben változtathatja meg a helyzetet”.

Azonban hozzátette: van olyan terület, amelyen talán több lehetőség nyílik, az pedig nem más, mint „a más típusú tevékenység” A CEU is úgy gondolja, hogy amennyire lehet Budapesten tartja, s ha lehet még fejleszti is a kutatási és a tudományt népszerűsítő  tevékenységeit, némely szociális funkciókat, a felnőtt oktatás bizonyos területeit. „És ha egy támogató, de legalább semleges környezet van, akkor talán jobbak az esélyek ezek tényleges megvalósítására”. Minden bizonnyal a CEU ezt nem egyedül, hanem partnerekkel közösen fogja végezni, „s nyilván egy más légkörben partnerek is könnyebben adódnak majd”. Összességében tehát Enyedi Zsolt lát lehetőséget, de azt azért hangsúlyozza, hogy „a leginkább alapkérés tekintetében az országos hatóságoknak kellene lépniük”.

Mindenesetre az elmúlt hónapokban a CEU kénytelen volt előrehaladni, és sok tekintetben el kellett köteleznie magát Bécsben. „Ezek az elköteleződések mára már valószínűleg adottságnak tekinthetők” – fűzte hozzá.

Akkor nincs már mozgástér Budapestet illetően? – tettük fel a kérdést. Az egyetem rektorhelyettese szerint valamennyi talán még van, de az, hogy mekkora, még nem igazán lehet tudni. Ez szerinte azon is múlik, hogyan alakul az első átmeneti év Bécsben, hogyan bírja az egyetem a kétlakiságot. „Nyilván ha a magyar programok valamilyen módon folytathatók lennének, akkor némileg más helyzetet adódna, mintha a magyar részleg ellen is kormányzati összetűz zúdulna” – mondta. Némi mozgástér akkor lenne, ha megváltozna a a kormány álláspontja – húzta alá, rámutatva azonban arra, hogy „immár adottságnak kezelhető, hogy a CEU fő központnak a jövőben Bécs lesz”.

Kérdésünkre, hogy volt-e bármilyen közvetlen kapcsolatfelvétel korábban Karácsony Gegely és a CEU vezetése között, Enyedi nemmel válaszolt. „Karácsony – ahogy sok más politikus is – az elmúlt években felemelte a szavát a CEU érdekében és jelezte, hogy amint a politikai helyzet engedi, megpróbálják visszavonni a nemzetre káros intézkedéseket”. 

A rektorhelyettes által említett kétlakiság hatásaira is kíváncsiak voltunk. Enyedi elmondta, hogy egyelőre pozitívak a visszajelzések, úgy tűnik, sikerült jól megszervezni a dolgokat, úgy, hogy nem esnek szét a tanszékek, a diákok eleget tudnak találkozni a tanárokkal. „Ám más dolog fél évig ingázni, mint tíz éven keresztül, lehet, hogy a 2., 3. évben lesz, aki már nem fogja bírni”. Mindenesetre az első év talán valamennyire megmutatja, hogyan bírják pénzügyileg, logisztikailag és persze fizikailag – mondta, hozzátéve: mind az idei, mind a jövő tanév tanulságos lesz. Ahogy fogalmazott: „Az idei tanévben a diákok számára Bécs az elnyújtott tanulmányi kirándulás, de jövőre már Budapest veszi át ezt a szerepet, hiszen a következő tanévben már ott és nem a magyar fővárosban kezdenek a diákok”.

(A CEU Kálváriáját végigkísérte portálunk is – erről itt olvashat összefoglaló cikket.)