Púp a pécsiek hátán

Dr. Dávid Ferenc       2020. október 23. 08:54 2020. okt. 23. 08:54

Friss hír! Döntött a kormány: megépül a PMFC új stadionja és befejezik a Dárdai Labdarúgó Akadémia építését is! Hajrá, Pécs! – örvendezett Hoppál Péter képviselő október 22-én Facebook bejegyzésében. Semmi új nem történt: Hargitai János KDNP képviselő májusban egyeztetett Orbán Viktorral a PMFC új stadionjáról. A miniszterelnök már akkor kedvező választ adott, így valószínű, hogy Baranyában is épül olyan stadion, amely nemcsak NB II-es, hanem élvonalbeli, sőt, nemzetközi találkozók rendezésére is alkalmas lesz.

Hoppál bizonyára jól értesült személy, így vélhetően igen rövid időn belül megjelenik az idevonatkozó határozat a Magyar Közlönyben. Jegyzetem készítésekor még nem ismert, hogy pontosan mekkora a beruházás összege, azt viszont tudom, hogy

• a debreceni aréna 13,5 milliárd, a miskolci 10,8, a szombathelyi 15 milliárd forintba került, ebből következően 10 milliárd alatti összegből ezt a stadiont sem fogják tudni „kihozni”;

• a 150 ezer lakosú Pécs tavaly ősszel megválasztott vezetésének kiemelt feladata a korábbi évek során felhalmozott 8,5 milliárd forint működési adósság kezelése. A település most kap egy olyan építményt, amelynek fenntartása évente százmilliókat fog felemészteni. Ez hiányzott még Baranya megye fővárosának: egy drága és kihasználatlan sportobjektum!

A tizenkét csapatos NB1-ben öt budapesti klub képviselteti magát: Fradi, Honvéd, MTK, Újpest, Budafok. (Az olasz fővárosnak csak két első osztályú csapata van: az AS Roma és a Lazio). Magyarországon a vidéki NB1-esek közül Miskolc, Debrecen és Székesfehérvár megyeszékhely, a maradék négy helyen Felcsút, Mezőkövesd, Kisvárda és a Paks osztozik.

A négy kisváros együttes lakossága nem éri el az 55 ezret. A százezres városok közül Szegednek, Győrnek, Nyíregyházának és Pécsnek nincs első osztályú együttese, ahogy a hazai viszonylatban nagyvárosnak számító Kecskemétnek, Szolnoknak és Szombathelynek sincs. Első lépésként tehát nem stadiont indokolt építeni, hanem mindent megelőzően – figyelemmel a települési méretekre és az anyagi háttérre – egy racionális, gazdaságilag fenntartható, valóban professzionális első osztályú ligát kellene kialakítani, ahol a nagyvárosi csapatok dominanciája érvényesülhetne.

Többé nem láthatnánk olyan első ligás mérkőzést, ahol a nézőtéren csak a családtagok és a barátnők/barátok foglalnak helyet és ahol a jegybevétel még a villanyszámlát sem fedezi. A magyar labdarúgás önfenntartásra képtelen, kizárólag az elfogadhatatlan szisztémájú állami támogatásokból él. A Ferencváros ugyan kiemelkedik ebből a sorból, de az európai futball főszínpadán a budapesti zöld-fehéreknek is csak epizódszerep jut. A Fradi esetében nem az edző és nem a játékosok a hibásak: egyszerűen versenyhiányos környezetben és rossz konstrukcióban kell létezniük.  

Helyi becslések szerint, az új pécsi arénát építési költsége 12-18 milliárd forintra becsülhető, ám a létesítményt fenn is kell tartani, amit várhatóan az önkormányzatnak kell majd állnia. A városvezetés célja viszont az, hogy a leendő PMFC-stadiont az állam tartsa fenn. Ezt azért az első kapavágás előtt illene tisztázni. Mértékadó becslések szerint, a pécsi stadion éves fenntartási költsége nagyjából 250-300 millió forint lehet. Az egészségügyi és gazdasági válság miatt, a központi (állami) és a helyi önkormányzatok költségvetése összeomlóban van és a jövő évi kilátások sem túlságosan biztatóak. Ebben a helyzetben egy újabb „pénznyelő” improduktív beruházás megindítása közgazdasági és társadalompolitikai szempontból indokolhatatlan, és ezért elfogadhatatlan.