Püspökfalat: 13 milliárdért épített stadiont az állam Kiss-Rigó Lászlónak

Föld S. Péter 2019. augusztus 29. 09:21 2019. aug. 29. 09:21

Lázár János elhíresült videója óta tudjuk, hogy Bécs koszos és élhetetlen hely, mostanra pedig az is bizonyossá vált, hogy az osztrák fővárosnak pénze sincs elegendő. Még egy méregdrága stadionra sem futja szegényeknek, legalábbis, a város sporttanácsnoka szerint az erre költött összeget jobban is lehetne hasznosítani. Például a gyerekek támogatására, és a tömegsport segítésére.

Nálunk Magyarországon nem fordulhatna elő, hogy s város első embere, Tarlós István főpolgármester bármiben is ellentmondana kormány valamely kérésének. És persze nem csak egy új stadion esetében, de például a Városliget tönkretétele kapcsán sem kérték ki a regnáló főpolgármester véleményét, s ugyanígy nem érdekelte a fensőbbséget Tarlós véleménye, amikor szétverték a Magyar Tudományos Akadémiát, vagy elüldözték Budapestről a CEU-t.

Szeged pedig úgy jön ebbe a történetbe, hogy épp egy nappal ezelőtt, csütörtökön új stadiont avattak a városban. Szeged ugyanis gazdagabb, mint Bécs, de legalábbis előbbre való a Szeged Csanád Megyei püspök, az Orbán Viktorral jó kapcsolatokat ápoló, nem mellesleg futballrajongó  Kiss-Rigó László püspök hobbija az ottani gyerekek jóléténél és az utánpótlás fejlesztésénél. Szegeden ugyanis 13 milliárd forintért építettek stadiont a város másodosztályban szereplő csapata részére, ami sok más mellett azért is meglehetősen szignifikáns, mert az eredeti tervek szerint a létesítmény „csupán” 3 milliárd forintba került volna. Ám időközben minden megdrágult, a piacon a paprika és a paradicsom például közel kétszer annyiba kerül, mint tavaly ilyenkor, miért épp a stadionnak ment volna le az ára.

Az ügynek van egy meglehetősen pikáns vonatkozása is. A szegedi stadiont ugyanis az állam építtette - az adófizetők pénzéből, mi másból -, ám az végül a Szeged Csanád Megyei egyházmegyéé lett.

Erre mondta volna a pénzügyi trükközésekben járatos Kohn bácsi: ügyes. Az viszont biztos, hogy Bécs már megint mögöttünk kullog, ami nem csoda, ha olyan vezetői vannak, akik még egy túlárazott stadiont sem képesek kiügyeskedni a városuknak. Példát vehetnének a Szeged Csanád Megyei egyházmegyétől, vagy még ennél is jobb, ha személyesen Kiss-Rigó László püspöktől kérnek tanácsokat. Jó pénzért természetesen, hiszen tudvalevő, hogy Krisztus koporsóját sem ingyen őrizték.