Rainer és Eörsi is megvédi a Veritasnál maradt Ungváryt

HírKlikk 2019. június 24. 10:36 2019. jún. 24. 10:36

„Számos helyes és tisztességes megoldás létezik. A helyzetért nem mi vagyunk felelősek, viszont nekünk kellett tenni valamit. Ungváry Krisztián világosan leírta az utat, amit követni fog. 100 százalékig megbízom benne, becsületességéhez nem férhet kétség. Sok erőt, Krisztián!” – írta Rainer János Ungváry Krisztián Facebook bejegyzése alá. A posztban Ungváry bejelentette, hogy az 56-os Intézet beolvasztása után a Veritas Intézet munkatársaként folytatja pályafutását. A történész kapott hideget és meleget a döntéséért a kommentelőktől.

„2019. június 15-től a Veritas Intézet munkatársa vagyok... A Veritas szervezeti és működési szabályzata szerint ’saját tudományos munkájának szakmai vonatkozásairól minden munkatárs szabadon nyilatkozhat.’… és az Igazságintézetet létrehozó kormányrendelet 3§ (1) bekezdés szerint az intézet feladata (...) ’az elmúlt másfél évszázad (...) hiteles, torzításmentes (...) feldolgozása’. Nem én kerestem a lehetőséget, de ha már így alakult, akkor kipróbálom, hogy ezt komolyan gondolják-e, illetve mit értenek ez alatt. Ami tudományos munkámat illeti, azt az elvet fogom követni továbbra is, amit pályára lépésem óta követek, és ami mellett doktori eskümben is hitet tettem: ’A tudomány és az igazság szolgálatára szentelem magamat, és arra törekszem, hogy tudományomat embertársaim javára, népem és hazám dicsőségére előbbre vigyem.’” – írta a heves vitát kiváltott Facebook posztjában Ungváry Krisztián.

Mint portálunk is beszámolt róla, a Magyar Közlönyben 2019. május 30-án megjelent 129/2019 (V.30.) számú kormányrendelet értelmében 2019. június 15-től elvették az Országos Széchenyi Könyvtártól az 1956-os Intézet – Oral History Archívumot, és a Veritasba olvasztották. Orbán Viktor írta alá a rendeletet, amely szerint a Veritas megkapja a vagyoni jogokat, az ingó és ingatlan eszközállományt a 2012 óta az Országos Széchenyi Könyvtár osztályaként működő intézettől. Az érintettek a Közlönyből tudták meg, mi fog történni záros határidőn belül.

Nagy tiltakozásokat váltott ki az „átszervezés”, aminek következtében a korábban az Oral History Archívumnak életútinterjút adók nem kis része visszavonta, és visszakövetelte azokat. Rainer János igazgató pedig nem volt hajlandó tovább ilyen körülmények között folytatni a függetlenségét elvesztett intézet élén. Ungváry Krisztián azonban más utat választott – mint mostani posztjából kiderül.

Tanulságos elolvasni az ehhez fűzött hozzászólásokat, végigkövetni a vitát, amit a szókimondásáról is ismert történész döntése kiváltott. Az egyik hozzászóló szerint „...Nem a saját jó kedve miatt kutatott, hanem azért mert vannak olyanok, akik hittek abban, hogy a könyveit rongyosra kell olvasni, hirdetni kell az igét. Kösz, az Árulásért, így Vasárnap estére a kádári paprikás krumpli mellé a 38 m2-es panelban, jól esett, iszok is rá egy hosszú lépést gyorsan, hogy legyen mit kihányni holnap reggel.”. Más azt írta, hogy „...Tényleg van az a határ, mit átlépve, mi egyszerű befogadó, rácsodálkozó, tüntetni és akasztani igyekvő senkik lenyelnek. Krisztián! Kurvára nem kéne magyarázni. A képlet egyszerű, mi is így élünk: a parizer pénzbe kerül, nem vagyunk vállalkozók, anyagilag függünk, x-től, y-tól. Te/Ön is. Kell a money, amit valaki elutal 3-án. KI az? Ki nem szarja le. Pl: Én. meg Ő, Me Ők. Akik, hittek Magában/Benned. Gyáva vagy.”

A többség azonban megértően védelmébe veszi az első hallásra Ungváry részéről valóban meghökkentő döntést, szélesebb spektrumra helyezve ezt a konkrét ügyet: „Vajon nem ugyanilyen fideszes orvosigazgatók alatt emberek életét menteni? Foglamatlan iskolaigazgatók vezetése mellett gyerekeket nevelni? Hovatovább tehetséges focistaként Orbánék előtt gólt rúgni? Hajlott hátú színház igazgatók vezetésével színházban játszani?!?! Krisztián azt írta, hogy belülről fogja megnézni/bontani a rendszert, aki ezért elítéli, annak felesleges Őt követni. Inkább bízzatok Benne. Lehet pont miatta lesz majd igaz mindaz, amit a történelem könyvekben az utódaink olvasnak majd.” Egy kommentelő szerint pedig „...itt az idő, hogy megtanulj a sorok között olvasni!”.

Eörsi Mátyás hosszú kommentjéből álljon csak egy gondolatnyi idézet itt: „...Egy kérdés marad tehát: Krisztián Ungváry vajon Krisztián Ungváry marad-e, vagy esetleg eleget tesz mindenféle veritasos-fideszes politikai igénynek. Nem tudom, mit hoz a sors, de azt tudom, hogy megelőlegezem Krisztián Ungvárynak, hogy önmaga marad, és történészi tevékenységében nem fog semmilyen kompromisszumot kötni történészi hitvallása és politikai elvárások között.... Ameddig ebben hinni lehet, addig ebben hinni kell is. Krisztián Ungváry történészi hivatásának jobban tud megfelelni akkor, ha munkájának van intézményi háttere, márpedig Krisztián Ungváry első számú feladata a történelem feltárása és magyarázata. Ha ehhez a Veritas kell, akkor csinálja úgy.”

Ehhez csatlakozott az Ungváry Facebook posztjához írt kommentekben példaként gyakran hivatkozott Rainer is, aki úgy zárta beírását, hogy „100 százalékig megbízom benne, becsületességéhez nem férhet kétség. Sok erőt, Krisztián!”.

Forrás: Hírklikk