Rekord drágán épülhet autópálya Magyarországon

HírKlikk 2023. december 19. 15:25 2023. dec. 19. 15:25

Lázár János építési és közlekedési miniszter a hétvégén jelentette be, hogy jövőre újraindítaná a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő M76-os főút bővítését.

Az M76-os projekt utolsó kész szakaszát 2022 márciusában adták át, az építkezések azóta álltak, így az útszakasz teljes, 55 kilométeres szakaszból eddig mindössze 8,6 km készült el. Lázár János építési és közlekedési miniszter a Balaton melletti Fenékpusztán a hétvégén arról beszélt, hogy újraindítaná jövőre a 76-os út kétszer két sávos autópályává történő bővítését, azaz Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő M76-os beruházást, amely a becslése szerint 400 milliárd forintba kerülne. Ez a miniszter szerint is az ország egyik legnagyobb közlekedési beruházása lehet.

Ha valóban ilyen magasra rúgnak a költségek, úgy az M76-os hátralévő szakaszának ára kilométerenként 9,2 milliárd forint lenne, ezzel könnyedén letaszítva a trónról az eddigi rekordtartó M6-os autópályát. Az utóbbi „csak" 4,5 milliárd forintba került kilométerenként – Írja a Világgazdaság.

A Lázár János által említett 400 milliárd forint azért is érdekes, mert a 2022-ben leállított beruházás eredeti tervében még 170 milliárdos költség szerepelt. 

Forrás: Világgazdaság


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom