Rengeteg pénzt bukik az ország Orbán miatt

HírKlikk 2019. november 13. 11:10 2019. nov. 13. 11:10

Magyarország tudomásul vette, hogy megbüntetik az uniótól kapott pénzalapok rossz kezeléséért. Ez 500 milliárd forintjába, vagyis a magyar gazdaság által egy év alatt előállított érték két százalékába kerülhet Budapestnek, ha egy esztendő alatt fizetik ki – írja a Reuters hírügynökség abban a jelentésében, amelyet többek közt a New York Times internetes oldala is átvett és a Klubrádió szemlézett.

A beszámoló szerint a részletek abból a dokumentumból derülnek ki, amelyet az Európai Parlament költségvetés-ellenőrzési bizottságának a hétfői ülésére készítettek, és amelyet az ülés után közzétettek a bizottság honlapján. A dokumentum értelmében Magyarország elfogadta, hogy 10 százalékkal csökkentik azokat az EU-alapokat, amelyeket a bizottság szerint rosszul menedzseltek a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakban.

A Reuters emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor, a jobboldali miniszterelnök ismételten összetűzésbe kerül az EU intézményeivel, valamint más tagállamokkal nem csupán amiatt, amit a jogállam eróziójának tekintenek, hanem az uniós alapok magyar felhasználása miatt is. Orbán visszautasítja azokat az állításokat, hogy kormánya erodálja a demokratikus fékeket és ellensúlyokat, és gúnyosan nyilatkozott arról a javaslatról, hogy kössék a támogatásokat a demokratikus elvek és a jogállam fenntartásához.

2018-ban azonban – folytatódik a Reuters anyaga – a 30 olyan uniós támogatási program közül, amelyet korrigálnia kellett az Európai Bizottságnak azok intézési módja miatt, nyolc magyar program volt. A brüsszeli Bizottság tavaly a Magyarországot találta a leggyengébbnek az ilyen programok lebonyolítása és az ellenőrzési rendszer szempontjából.

A hírügynökség szerint Magyarország projektenként vitathatta volna az Európai Bizottság megállapításait, de ehelyett a pénzügyi korrekció 10 százalékos átalányösszegét választotta. A Reuters szerint a magyar kormány nem kommentálta az értesülést. A hírügynökség megjegyzi: Jávor Benedek volt európai parlamenti képviselő azt írta blogjában, hogy a büntetés azt mutatja, Magyarországon a térséggel összevetve is tragikus a helyzet.

Forrás: Klubrádió