Repedezik az egységfront Kijev mögött

HírKlikk 2023. szeptember 25. 19:40 2023. szept. 25. 19:40

A küszöbön álló szlovák és lengyel választás megmutatja, mekkora Ukrajna támogatottsága, és egyben képet ad az illiberalizmus vonzerejéről is – írja a Financial Times. 

A brit lap csak előfizetők által olvasható cikke szerint az EU kényes helyzetben van: egyrészt látszik, hogy repedezik az egységfront Kijev mögött, és nagy az aggodalom, hogy mi lesz, ha a republikánusok nyernek jövőre Amerikában. Másrészt az unió nagyszabású reformokra készül, hogy megnyissa az utat az új felvételekhez. 

Ám ha Pozsonyban, illetve Varsóban a populista, netán konzervatív nacionalisták kerekednek felül, leállhatnak a változások, ezzel együtt pedig megfeneklik a bővítés – így látja Tony Barber, a lap elemzője.

Az illiberalizmus azóta tüske Brüsszel szemében, hogy Orbán Viktor 13 éve újra hatalomra került. Bár azért az irányzatot érik kudarcok is, lásd Csehországot és Szlovéniát. A szlovákoknál kulcskérdés, hogy tud-e újrázni Fico, és hogy az orbáni útra viszi-e az országot.

Mindenesetre nem akarja olyan mértékben átalakítani Európát, mint a magyar vezető és a világpolitikát sem igyekszik a maga képére formálni – mutat rá a Carnegie Europe egyik elemzése. Így valószínűleg nem szakítana a nyugati politikával Ukrajna ügyében. De mindenképpen összetűzésbe kerülne a Bizottsággal, ha ugyanazt csinálná a bíróságokkal, a sajtóval és a civil társadalommal, mint a Fidesz.

A lengyeleknél talán a rendszerváltás óta nem volt ilyen piszkos kampány. Az ellenzék próbálja kiaknázni a vízumbotrányt, a kormánypárt viszont azzal igyekszik növelni saját támogatottságát, hogy a választással egy időben népszavazást tart, alapvetően az EU menedékpolitikájának tervezett reformjáról. Ha győz, újabb ütközések várhatóak az unióval, mivel a nacionalista Jog és Igazságosság nemigen csatlakozik be a nyugati fő áramlatba például a jogállam kapcsán.

(A kiemelt képen Fico.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom