Republikánusok „Donald kacsa” nélkül

HírKlikk 2023. szeptember 28. 12:12 2023. szept. 28. 12:12

Hét, az amerikai elnökjelöltségért versenyző republikánus politikus szerdai, második tv-vitája heves összecsapásokat hozott, de sok tanulságot nem. Legfeljebb megerősítette, hogy Donald Trump, aki erről a vitáról is távol maradt, továbbra is pártjának legerősebb és valószínű jelöltje a jövő évi elnökválasztásra.

Kaliforniában, a Reagan elnök emlékének szentelt könyvtárban rendezték a vitát, amelynek adását a fő műsoridőben tízmilliók nézték. A vetélytársak célja valójában a második hely elnyerése volt, hogy felmutassák: ők lehetnek a legesélyesebbek, ha Donald Trump, esetleg az ellene folyó négy különböző büntetőeljárás következtében, vagy más okból nem tudna indulni. 

Az összkép alapján Ron de Santis floridai kormányzó változatlanul kiemelkedik a mezőnyből – igaz, ezzel is messze elmaradva Trump támogatottságától. De Santis a gyakorlatban a republikánus szélsőjobbnak ugyanazokat a céljait képviseli, mint Trump, akivel korábban igen jó viszonyban voltak. Az önjelöltek általában csak szőrmentén kritizálták a volt elnököt – nem akarván maguk ellen hangolni a párt választóit, akik a felmérések szerint továbbra is nagy többségükben „Donald kacsára” szavaznának – amint őt a vitában valaki nevezte. A kivétel éppen De Santis volt, aki kijelentette: „Donald Trump hiányzik innen, neki is itt kellene állnia ezen a színpadon. Védje magát a vád alól, hogy hivatali idejében 7.8 billió dollárral növelte az államadósságot.”

Cris Christie, New Jersey állam volt kormányzója arról szólt, hogy Trump gyávaságból nem ment el egyik tv-vitára sem. „Donald, ha nézed ezt az adást, figyelj: azért nem vagy itt ma este, mert félsz, hogy védeni kell az elnöki mérlegedet – de lapítasz...”

A politikai show-műsort heves, személyeskedő összecsapások színesítették, de arról, hogy konkrét politikai kérdésekben ki hogyan állítaná meg „Amerika hanyatlását”, amint De Santis fogalmazott, kevés szó esett. 

Valamennyien a kormányzó demokraták, így Joe Biden elnök elleni fellépésben kívántak kitűnni, különösen azzal, hogy az elnök túl lazának minősített bevándorlás-politikáját támadták.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom