Republikon: Budapesten nincs többsége a Fidesznek

Föld S. Péter 2019. szeptember 28. 06:22 2019. szept. 28. 06:22

Miközben a Századvégnél és a Nézőpontnál a Fidesz támogatását élvező Tarlós István regnáló főpolgármester jelentős előnnyel vezet kihívója, Karácsony Gergely előtt, a kormánytól nem függő közvélemény-kutatók mérései mást mutatnak. Szerintük a verseny kiélezett, a két esélyes jelölt fej-fej mellett áll, a végső győzelem pedig azon is múlik, hogy az október 13-i választás előtti 72 órában ki tudja jobban mozgósítani a szavazótáborát.

A Republikon Intézet az önkormányzati választások kapcsán felmérést készített, melynek fókusza az október 13-i főpolgármester-választás volt, s ebben a részvételi hajlandóságra és a jelöltválasztásra is rákérdeztek.

A kutatás eredményeiből kiderül, hogy a budapesti választók több mind kétharmada, 68 százaléka tervezi, hogy részt vesz az önkormányzati választásokon, s mindössze 19 százalék gondolja úgy, hogy távol marad, míg a válaszadók további 13 százaléka még nem tudja, elmenjen-e. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a részvétel egy különösen nehezen mérhető és megjósolható arány, korábbi tapasztalatokat figyelembe véve valószínűsíthető, hogy a tényleges részvételi arány alacsonyabb lesz, mint a kutatás eredményeiben látott 68 százalék.

Arra a kérdésre, hogy „Kire szavazna Ön az őszi budapesti főpolgármester-választáson?" az összes válaszadó 35 százaléka Tarlós Istvánt, 34 százaléka Karácsony Gergelyt, 5 százaléka Puzsér Róbertet, 1 százaléka pedig Berki Krisztiánt jelölte meg. A válaszolók egynegyede nem tudott vagy nem kívánt válaszolni (bizonytalan).

Más intézetek közelmúltban közzétett felméréseivel összhangban tehát a Republikon kutatása alapján is szoros versenyre számíthatunk, amely a regnáló főpolgármester, Tarlós István és Karácsony Gergely között fog eldőlni, a jelenlegi számok alapján a másik két jelölt nem rendelkezik reális győzelmi eséllyel. A választás végeredményét tekintve kulcsfontosságú tényező lesz az ellenzék mozgósítási ereje.

A közelmúlt választási eredményeiből egyértelműen látszott, hogy Budapesten nincs többsége a Fidesznek, Tarlós István legyőzéséhez azonban Karácsony Gergely kampányának hatékonyan kell mozgósítania a meglévő szavazóit és aktivizálni az ellenzéki érzelmű bizonytalanokat.