Rétvári Bence: Dömösön határérték feletti szennyezést tapasztaltak a kutaknál

HírKlikk 2024. szeptember 22. 11:45 2024. szept. 22. 11:45

Dömösnél a határérték feletti szennyezést tapasztaltak a kutaknál, Kisorosziban be kellett vetni a honvédségi helikoptert egy rosszulléthez – mondta el a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a vasárnap reggeli árvízvédelmi sajtótájékoztatón, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

Rétvári Bence elmondta: a kutak figyelése folyamatos, és Dömösnél eltérést tapasztaltak a határértéktől. A víz forralást követően fogyasztható, de csecsemőknek és kisgyerekeknek palackozott víz fogyasztását ajánlják.

Az államtitkár ismét felhívta a figyelmet, hogy a töltések állapota napról-napra változik, ezért továbbra se menjen senki se gyalog, se járművel ezekre.

Hét vármegyében 52 településen folyik árvízi védekezés, 36 út teljesen, kettő részlegesen le van zárva – tudatta.

Hozzátette: 11 vármegyében többszörözték meg a védekezők számát, a katasztrófavédelmi munkatársak 24/24 órás munkarendre való átállása jó döntés volt, így az átcsoportosítás is megoldott. Így 1500-zal tudták növelni a védekezők számát, az átvezényeltek száma nagyjából 500 ember.

Rétvári Bence elmondta, elzárt településrész három van: Baján a Pandúr-szigetet, Adonynál Lórév árvízzel veszélyeztetett területét, valamint Hartánál a Duna-sziget üdülőterületét zárták le.

Itt a kapcsolattartás és a segítség folyamatos – tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra, hogy Közép-Európában 28 áldozata van az áradásoknak. Magyarországon ezt „továbbra is sikerült kivédeni”, ami köszönhető a védekezésben résztvevők munkájának.

Arra a kérdésre, hogy önkéntesek jelentkezését várják-e a védművek elbontásához, Rétvári Bence azt válaszolta: az önkormányzatok saját hatáskörben fogják eldönteni, hogy a vízügyesek és katasztrófavédelmi egységek mellé kérnek-e és milyen segítséget kérnek a civilektől.

Kérdésre elmondta azt is, hogy az unió rendkívüli felülete nem nyílt meg az eddigi árvízi segítségnyújtást illetően, eddig az országok egymást segítették.

Közölte: az unió soros elnökeként Magyarország már szeptember 16-án kezdeményezte az IPCR-rendszer megnyitását. „Ez a rendkívüli felület nem nyílt meg, a rendkívüli segítség nem tisztázódott” – fogalmazott Rétvári Bence.

Az államtitkár azt mondta, ebben a kérdésben egyelőre csak deklarációk vannak, konkrét segítség még nincs.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója azt közölte, hogy tovább emelkedett az állami védvonal hossza, jelenleg 755 kilométeres. A védekezésben résztvevő vízügyes szakemberek létszáma megközelíti a 2000 főt.

A Szigetközben megtörtént a tetőzés, de továbbra is harmadfokú a készültség – hívta fel a figyelmet. Megjegyezte, hogy a vízgyűjtő területen legfeljebb 15 milliméteres esőre számítanak, amely nem eredményez majd problémát.

Tájékoztatása szerint a következő időszak legnagyobb feladata az ideiglenes védművek visszabontása lesz.

Mint mondta, először azokat bontják el, amelyek a magas vízszint ellen nyújtottak védelmet, legutoljára pedig azokat, amelyek a szivárgástól védenek és a tartós terhelés ellen épültek ki.

Láng István az óbudai Nánási úti védművel kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta, ismeretei szerint a főváros döntése értelmében a Nánási út-Királyok útja vonalat erősítik meg. Hozzátette: a főváros által elkészített terveket egyeztetni kell, hogy alkalmasak-e a megvalósításra.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom