Ringbe száll D. K.?

Dr. Dávid Ferenc       2021. április 22. 09:36 2021. ápr. 22. 09:36

Április utolsó harmadában vagyunk, lassan itt az ideje, hogy a választók megismerjék az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek névsorát. Megy a találgatás, hiszen a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció még nem fedte fel az előválasztási versenybe beszálló aspiráns nevét. A DK korábban jelezte: ha önállóan jelöltet állít, az kizárólag Dobrev Klára lehet. Érdemes tehát már most mérlegelni: alkalmas jelölt-e a párt uniós képviselője, az Európai Parlament alelnöke?

Sokak számára csak 2019-ben vált ismertté a neve, hiszen az EP-választásokon – a DK listavezetőjeként – robbant be a köztudatba. Intenzív és eredményes kampányával elérte, hogy pártja négy mandátumhoz jusson a kontinentális parlamentben. Én viszont húsz éves távlatra is vissza tudok tekinteni, hiszen az akkor alig harminc éves fiatal hölgy már főosztályvezető-helyettesként a Pénzügyminisztériumban dolgozott, majd „átigazolt” a Miniszterelnöki Hivatalba, ahol 2002-2004 között a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának elnökhelyettese lett. Néhányszor láthattam/hallhattam az akkor még működő Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris fórumán, ahol kizárólag szakmai kérdésekben nyilvánult meg. 2004 után „eltűnt” a szemünk elől, hiszen férje miniszterelnökké választását követően, azonnal lemondott pozíciójáról. A közgazdasági és jogi végzettséggel rendelkező, valamint több idegen nyelven beszélő hölgy tehát rendelkezik államigazgatási gyakorlattal, és már uniós csatlakozásunk előtt foglalkozott a közösségi források elosztásának elméletével és gyakorlatával. A félbehagyott közszolgálati pályát követően, elsősorban a család tulajdonában lévő vállalkozást irányította, amelynek 2009-től vezérigazgatója.

Dobrev Klára tehát szerzett ismereteket a központi államigazgatás területén, de az üzleti szektor légkörét is jól ismeri. Ellenpontként jelzem, hogy hazánk három legmagasabb közjogi méltósága közül egyik férfiú sem dolgozott egyetlen percet sem kormányhivatalban, de a vállalati szféra levegőjét sem szívták. Harminc éve elnökösködnek itt és ott, de magán és állami tulajdonú vállalkozásnál csak vendégségben jártak. A Parlament és a Sándor Palota védettségében viszont rendkívül magabiztosak. 

2019 nagy fordulatot hozott Dobrev Klára életében, hiszen magas pozíciót tölthet be az Európai Parlamentben. A Deutsch Tamás nevével fémjelzett EU-s Fidesz frakció rossz hírű, és most éppen hitehagyottan kóricál Brüsszel és Strasbourg utcáin. Nem tartoznak az irányító elithez, nem tartoznak sehová, így nem is képesek Magyarország érdekeit markánsan képviselni. Dobrev Klára és képviselő társai a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége ügydöntő frakciójában foglalnak helyet, amelyben van fogadókészség az európai minimálbér elképzelésre is. E kérdés kapcsán 2019 ősze óta dolgozhatom az alelnök asszonnyal. Számos konferenciát és konzultációt tartottunk közösen, nyitott és vitára mindig kész partnert ismertem meg személyében. Számomra ez utóbbi nagyon fontos kritérium.

Harminc évet dolgoztam az országos érdekegyeztetés különböző fórumain, és talán nem meglepő, hogy ma is rendíthetetlen híve vagyok az eltérő szakmai nézetek ütköztetésének. Egy ország vitakultúrája sok mindenről tanúskodik. A szakszervezetek, a munkaadók és a kormány folyamatos párbeszéde a jogállami demokrácia elengedhetetlen kelléke. Dobrev Klára is így gondolja, az intézményesített és az informális egyeztetések elkötelezett híve. Azt gondolom, hogy megnyugtató és előremutató, ha egy potenciális jelölt nem vezérelvűséget hirdet, hanem a társadalmi dialógus erejében hisz.

Sokat azt mondják, hogy az előválasztást színesíti, ha egy hölgy részt vesz a versenyben. Azt is beszélik, hogy előnyt jelenthet, ha egy többgyermekes édesanya ringbe száll. Kérges szívű jegyzetíróként én ezzel sokat nem foglalkozom, mert engem elsősorban az alkalmasság (szakmai, emberi) és az eddig leadott, illetve a várható teljesítmény befolyásol a véleményalkotásban.  Azt persze nem tagadom, hogy a rénszarvasvadászok, ketrecharcosok és B-közép látogatók országában szerintem üdítő jelenség lenne a miniszterelnöki székben egy felkészült, határozott, elegáns és mosolygós hölgy. Talán a DK-s D.K.?