Ritka kedves szavakat kapott Orbán

HírKlikk 2021. március 3. 19:50 2021. márc. 3. 19:50

Arnold Vaatz, a Bundestag CDU-frakciójának helyettes elnöke a Budapester Zeitung német nyelvű magyar kiadványnak nyilatkozva elismerően szólt Orbán Viktorról, és ezzel heves bírálatokat váltott ki Németországban és az Európai Unióban. Katarina Barley (SPD), az Európai Parlament alelnöke szégyennek minősítette Vaatz megnyilvánulását.

Az EU és Budapest, valamint Varsó között nagy veszekedés volt a hétéves költségvetés elfogadása körül. Ez végül kompromisszummal ért véget, de újra fellángolt, amikor nem sokkal később a Klubrádió elvesztette frekvenciaengedélyét. 

Stefan Schirmer, a Die Zeit című lap újságírója is élesen bírálta Vaatzot a nyilatkozata miatt. Vaatz egyebek között azt mondta a Budapester Zeitungnak, hogy Magyarország az EU számára „nárcisztikus sértés”. „A fősodor politikusait feldühítik azok a társadalmak, amelyek elutasítják azt, hogy a feminizmust, a gender-csillagokat, a megújuló energiaforrásokat, vagy a részecskeszennyezést kell az emberiség legfontosabb problémáinak tekinteni”. A német CDU-politikus szerint a Fidesz most olyan álláspontokat képvisel, mint pártja 20 évvel ezelőtt. Bírálta a német sajtót, amely szerinte „igen szelektíven bánik” a magyarországi hírekkel, és úgy vélte: „Magyarországon a sajtószabadság sokkal sokszínűbb és kritikusabb a kormánnyal szemben, mint Németországban”. 

 

 

Forrás: Hírklikk