Rogánék két-három naponta mérik a magyarok véleményét

HírKlikk 2020. január 15. 12:49 2020. jan. 15. 12:49

Közel 400 közvélemény-kutatást rendelt két és fél év alatt Rogán kabinetirodája: döbbenetes mennyiségben gyártatja magának a közvélemény-kutatásokat az Orbán-kormány – értesült a 24.hu.

A portál szerint, eddig sem volt titok, hogy a kormányzati kommunikáció stratégiai lépéseiről nem egy előre lefektetett kormányprogram alapján döntenek, hanem a rövidtávú érdekek diktálnak. Azt viszont csak a beavatottak tudhatták, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda jóformán két-három naponta szondáztatja a közvéleményt különböző felmérésekkel, hogy kitalálják, mivel érdemes előrukkolnia a kormánynak.

Egy – a hírportál birtokába került dokumentum szerint – a Rogán Antal irányítása alatt álló kabinetiroda a megalakulása, vagyis a 2015 novembere utáni két és fél év alatt (tehát a 2018-as kormányalakításig) mintegy 400 közvélemény-kutatást készíttetett. A mérések többségét a „kormányzati kommunikációs stratégia megalapozására” hivatkozva rendelték meg.

Az adatokból az látszik, hogy Rogánék egy havonta ismétlődő rutineljárást alakítottak ki: minden hónapban nyolc telefonos lekérdezést csináltattak 500 fős mintán, de ezeken felül, további három-hat, 1000 fős kutatásra is igényt tartottak. A legforgalmasabb időszak a kabinetiroda indulása körüli volt: 2015 utolsó két hónapjában (közvetlenül a szeptemberben tetőző menekültválság utáni hetekben, hónapokban) 55 különféle közvélemény-kutatást készíttettek.

Forrás: 24.hu