Rossz üzenete lenne, ha Michel egy rossz kompromisszumról tárgyalna Orbánnal

NVZS 2023. november 26. 14:00 2023. nov. 26. 14:00

​​​​​​​„Legyünk óvatosak, várjuk meg, hogy valójában mit jelent Charles Michel hétfői budapesti látogatása, majd itt eldől, hogy keményen szembeszáll Orbán zsarolásával vagy rossz kompromisszumot köt vele.” Így latolgatta a beharangozott vizit esélyeit a Hírklikknek Szent-Iványi István. A külpolitikai szakértő szerint nagyon rossz üzenete lenne annak, ha engednének most Orbánnak, aki az erőből ért. „Úgy látszik egyelőre még nem elég erős a nyomás, ami alá helyezték, ha elég erős lenne, akkor azt nagyon megérezné” – tette hozzá.

Hétfőn Budapestre látogat Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki kétoldalú tárgyalást folytat Orbán Viktorral. Előzetesen annyit lehet sejteni a vizit apropójáról, hogy – miként azt a Politico megszellőztette – a magyar miniszterelnök zsarolásszagú levelet írt Michelnek, azzal fenyegetőzve, hogy konkrétan megnevezett kérdésekben nem hajlandó beadni a derekát mindaddig, amíg az EU vezetői nem vizsgálják felül Kijev támogatásának a stratégiáját. Az Orbán által emlegetett területek, amelyeket blokkolással fenyeget: az Ukrajnának szánt további támogatások, Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak a megkezdése és az Unió újabb – sorrendben a 12. – Oroszország-elleni szankciói. A levélben olyan kérdéseket is feszeget, mint hogy miért kellene az EU-nak folytatnia Ukrajna támogatását, akkor, amikor elképzelhetően a támogatásban eddig oroszlánrészt vállaló Egyesült Államok - belpolitikai okok miatt - leállíthatja Kijev segélyezését.

Egy, a portálnak név nélkül nyilatkozó uniós diplomata azonban felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán minden bizonnyal nem a levélben konkrétan megnevezett okok miatt, hanem inkább azért lebegteti a vétót és a blokkolást, mert ebben is lehetőséget lát arra, hogy az EU végre feloldja a Magyarországtól a jogállamisági deficit miatt visszatartott – mintegy 13 milliárd eurós – uniós forrásokat. Ezt ugyan a levél konkrétan nem említi, de utal arra, hogy Budapest vétózhatja a tervezett 50 milliárd euró összértékű segélyt Ukrajnának, továbbá az 500 milliós katonai segélyt, valamint a csatlakozási tárgyalások megkezdését. Az említett diplomata szerint ez alkudozás Orbán részéről.

Mindenesetre a december közepi EU-csúcs előtt már folynak a tárgyalások arról, hogyan lehet Orbánt megkerülve előre lépni az Unióban, s megoldani az esetleges magyar vétó okozta helyzetet. Megoldás lehet az, ha nem az EU, hanem a tagállamok küldenék el kétoldalú alapon a segélyeket Ukrajnának. Ám az uniós csatlakozási tárgyalások esetében ez nem működhet – írja a Politico. Amely szerint ugyanakkor a pénzügyi nyomást lehet fokozni Orbánra a pénzcsapok zárva tartásával. Ez egyszerűen birkózás – fogalmazott az idézett uniós diplomata.

Elképzelhető tehát, hogy Charles Michel az orbáni zsarolás miatt jön Budapestre. Ha igen, vajon sikerrel járhat? Nem küldene az nagyon rossz üzenetet? – kérdeztük Szent-Iványi Istvánt, akitől azt is meg szerettük volna tudni, mennyire megszokott vagy éppen ellenkezőleg, szokatlan dolog, hogy az ET elnöke a csúcsértekezlet előtt elutazik egy fővárosba egyezkedni-egyeztetni az adott ország vezetőjével.

A külpolitikai szakértő kifejtette, ez utóbbi megszokott, ha olyan kérdéskör merül fel, amiben nagy vita vártható a Tanács ülésén. Ilyen esetekben a tanács elnöke előzetesen meginterjúvolja azokat, akik részéről ellenérzést tapasztal. November 13-án Berlinben is volt egy munkavacsora, ahol Charles Michel és Olaf Scholz német kancellár mellett jelen volt Orbán Viktor, továbbá Görögország, Belgium, Ausztria, Litvánia és Ciprus állam- illetve kormányfője is – emlékeztetett. Azon is a decemberi uniós csúcsértekezlet témái kerültek terítékre. Valószínűleg a mostani budapesti út is betudható annak egyfajta folytatásaként – mondta.

Orbán azonban hajthatatlannak mutatja magát – derült ki Szent-Iványi szavaiból. Részint a minapi zürichi beszédében, részint a Charles Michelnek küldött levélben, aminek külön érdekessége a külpolitikai szakértő szerint az, hogy Orbánék mintha el akarták volna azt titkolni, hiszen egészen addig nem lehetett róla hallani, amíg a Politico nem írt róla (holott máskor azért nyilvánosságra szokták legalább a levél tényét hozni idehaza). Ez a levél értelmezhető akár felhívásként is: hiszen kimondja, hogy nem támogatja a már említett kérdéseket. Nyilván erről lesz szó Michel hétfői budapesti látogatásán. 

A nagy kérdés Szent-Iványi szerint az, mit lesz az Európai Tanács elnökének mondanivalója. Tudathatja ugyanis azt is Orbánnal, hogy jobb, ha abbahagyja ezt a fajta zsarolást, ellenkező esetben súlyos következményekkel kell szembenézni, ugyanakkor belemehet valami rossz kompromisszumba is. Ha ez utóbbi következik be, az nem csak Európának, hanem Magyarországnak is rossz lenne – szögezte le a szakrétő, megjegyezve, hogy „az én felfogásomban nekünk is az az érdekünk, hogy az EU támogassa Ukrajnát”. Arról nem szólva, hogy nagyon rossz lenne az üzenete és a következménye annak, ha az EU meghátrálna, ugyanis akkor soha nem lesz vége a zsarolásnak. Mindenesetre a maga részéről kíváncsian várja, mi fog hétfőn történni Budapesten.

Orbánról sokan sokszor elmondták, hogy csak az erőből ért, ugyanakkor az utóbbi időben az EU bekeményített vele szemben, s úgy látszik mégsem riadt ettől vissza – vetettük közbe. Szent-Iványi szerint ennek az lehet az oka, hogy még mindig úgy érzi, az a bizonyos erő még nem olyan erőteljes. „Még nem elég erős a nyomás, ami alá helyezték, ha elég erős lenne, akkor azt nagyon megérezné” – szögezte le, hozzátéve: kíváncsi arra, hogy milyen nyomás alá helyezi majd hétfőn Michel Orbánt. „Legyünk óvatosak, várjuk meg, hogy valójában mit jelent Charles Michel budapesti látogatása, el fog dőlni, hogy keményen szembeszáll vagy rossz kompromisszumot köt majd Orbánnal”.