Rubik Ernő 80, a Rubik-kocka 50 éves

HírKlikk 2024. július 13. 19:30 2024. júl. 13. 19:30

A Kocka valamivel tartósabb nálam, de azért még én is megvagyok – mondta Rubik Ernő.

Rubik Ernő nem sokkal július 13-i születésnapja előtt adott interjút a 24.hu-nak. Egy szűk körű sajtóebéden beszélgethettek arról, hogyan tekint vissza erre a fél évszázadra, amelynek során ez a marokra fogható, színes tárgy módszeresen rabul ejtette a globális képzeletünket. Mert lehet ugyan, hogy az állandó változás a létezés egyetlen bizonyítéka, bizonyos dolgok mégis tartósak az életben, és a jelek szerint ezek közé tartozik a Kocka iránti apadhatatlan érdeklődés is.

Ő maga harminc éves volt 1974-ben, amikor az Iparművészeti Főiskola oktatójaként kitalálta, majd először fából meg is alkotta az ötletes szerkezetet, hogy diákjainak szemléltethessen egy geometriai problémát és annak megoldását.

„’74, ez egy szép év, harmincévesnek lenni pedig egy szép kor. Most is lennék szívesen annyi, de hát az idő az megy. A Kocka valamivel tartósabb nálam, de azért még én is megvagyok" – mondta Rubik Ernő.

Azóta pedig népszerűsége gyakorlatilag töretlen, még ha a Kocka-láz görbéjének van is egy hullámzása az évtizedek alatt. A Rubik-kocka mindennapjaink természetes része lett, stabilan beépült a kollektív tudatba, és messze nem kizárólag azok körében, akik szeretik geometriai alapú fejtörőkkel múlatni az időt.

Forrás: 24.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom