Saját önkormányzatot és főpolgármestert javasol a balatoni településeknek Molnár Zsolt

HírKlikk 2024. július 1. 11:06 2024. júl. 1. 11:06

A Balaton Térség Önkormányzatának létrehozását és saját főpolgármestert javasol a balatoni településeknek Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője, pártigazgatója. A szocialista politikus szerint minderre azért van szükség, hogy egységes érdekérvényesítést gyakorolhassanak a balatoni települések és hogy a magyar tenger a jövőben egyszerre legyen nemzeti kincs, lakóhely a helyieknek, valamint turistaparadicsom is.

A Balaton-partról jelentkezett be hétfői sajtótájékoztatóján Molnár Zsolt. Mint mondta, a magyar tenger amellett, hogy a nemzet egyik szimbóluma, kiemelten nagy idegenforgalmi bevételt is termel. A Balaton körül 41 településen közel 140 ezer ember él életvitelszerűen, 11 városra és 3 vármegyére lehet osztani a Balatont körbevevő területet.

Molnár Zsolt rámutatott, jelenleg nincs egységes közigazgatási rendszer a térségben, amellyel sikeresen lehetne érvényesíteni a Balaton-menti települések érdekeit. Erre azonban szükség van, hiszen fontos kérdésekről folynak a viták. Így vita tárgyát képezi, hogy elsődlegesen lakóhelyként kell tekinteni a tóra, ahol a helyiek érdekei az elsődlegesek, vagy a turizmus és az ebből befolyó bevételek jelentik a prioritást. A szocialista politikus szerint ezek az érdekek egységbe forraszthatók, a jelenlegi széttagolt érdekérvényesítési rendszerrel azonban nem lehet megoldani ezt a kérdést.

Molnár Zsolt egy új közigazgatási egység létrehozására tesz javaslatot, Balaton Térség Önkormányzata néven, amellyel egységesíteni lehetne a Balatont körbevevő 41 települést és a 3 vármegye felett így létrejönne egy új, vármegyéket is megillető jogosítványokkal rendelkező területi önkormányzat. Ennek az új rendszernek lenne egy fontos szervezete, a Balatoni Közgyűlés, amelynek tagja lenne mind a 41 település polgármestere, és a balatoni lakosok által választott balatoni főpolgármester vezetné a szervezetet. A települési önkormányzatok hatásköre így nem csökkenne, a polgármesterek többletjogosítványokhoz jutnának, hiszen bekerülnének egy fontos testületbe, amely megkapná a vármegyéket illető forrásokat és azokat, melyeket a Balaton Fejlesztési Tanács, sőt, további kiegészítő forrásokkal is gazdálkodhatnának. Ez utóbbira Molnár Zsolt az idegenforgalomból származó áfabevételek egyharmadát javasolja.

Az MSZP pártigazgatója kiemelte, jelenleg a Balatont körülvevő három vármegye elkülönülten hoz döntéseket a fejlesztésekkel, területrendezéssel, vidékfejlesztéssel és turizmussal kapcsolatosan, sőt, sokszor Budapesten döntenek a balatoni lakosokat érintő fontos kérdésekről.

A Balaton Térség Önkormányzata hatásköröket nem vonna el a települési önkormányzatoktól, hanem állami szervektől és vármegyéktől kapna jogosultságokat. Így ehhez a szervhez kerülne a Balatoni Hajózási Zrt. állami tulajdonrésze, itt lehetne dönteni a kiemelt övezetté nyilvánításról, továbbá vétójogot kapna a szervezet a kiemelt állami beruházásokkal kapcsolatban. Mindezek mellett, létrejöhetne a Balaton környéki rendészet működtetése is. Mindezekkel lehetővé válna, hogy eredményesen lehessen képviselni az egész Balaton-térség érdekeit. Molnár Zsolt hozzátette, a kétszintű közigazgatás működött korábban Budapesten is, kipróbált módszerről van szó, mely beilleszthető az Alkotmányba és az önkormányzati törvénybe is.

A döntéshozatal kapcsán a szocialista politikus elmondta, érvényesülne a kettős többség elve. Egyrészről ugyanis lakosságarányosan is meg kell szerezni a döntéshez szükséges többséget, valamint az egyszerű többség is szükséges, hogy ne dönthessenek el a nagy települések lakosságarányosan bizonyos kérdéseket egyedül.

Molnár Zsolt a javaslataival meg fogja keresni a parlamenti pártokat, valamint a térség 41 újonnan megválasztott polgármesterét is. 2029-ben pedig a képviselő reményei szerint már megválasztják Balaton főpolgármesterét is, aki egyben a Balaton Közgyűlésének elnöke is lesz és a 41 polgármesterrel kiegészülve valós érdekérvényesítést gyakorolhat a helyi és az országos érdekeket összehangolva. Így elérhető lenne, hogy a Balaton még hosszú évtizedekig nemzeti kincs maradjon, valamint lakóhely is, és még a turisták is jól érezzék magukat.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom